Mäsové výrobky jedzte, ale s mierou, vyzývajú zdravotníci

Varovanie, že mäsové výrobky môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu, neznamená, že by ľudia mali prestať jesť mäso úplne. V reakcii na vlnu emócií z celého sveta to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá tento týždeň správu o rakovine vydala.

30.10.2015 12:36
debata (6)

Výsledky štúdie však vraj potvrdili správnosť odporúčania z roku 2002, aby ľudia kvôli zníženiu rizika vzniku rakoviny konzumáciu spracovaného mäsa obmedzili.

Správa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, vyvolala zdesenie aj pobúrenie takmer po celom svete. Zaradila totiž obľúbené údeniny, ako je šunka, slanina či párky, na zoznam preukázaných karcinogénov, kde figuruje napríklad aj tabak a azbest. Rakovinu podľa správy IARC navyše „pravdepodobne“ spôsobuje aj nespracované červené mäso.

„Najnovšia správa IARC nevyzýva ľudí, aby prestali jesť spracované mäso, dáva však najavo, že obmedzenie jeho konzumácie môže znížiť riziko rakoviny tráviaceho traktu,“ stojí vo štvrtkovom vyjadrení WHO. Diskutovaná správa vraj len potvrdila výživové odporúčania WHO z roku 2002, podľa ktorých by ľudia mali znížiť konzumáciu mäsových výrobkov, aby „znížili riziko rakoviny“.

Odhady hovoria o tom, že rakovine spôsobenej nadmernou konzumáciou mäsových výrobkov podľahne každoročne asi 34-tisíc ľudí. Karcinómy spôsobené fajčením majú podľa rovnakej metodiky na svedomí úmrtie asi jedného milióna ľudí, alkohol zabije každý rok asi 600-tisíc osôb a znečistené ovzdušie 200-tisíc.

WHO vo štvrtok tiež uviedla, že v rámci organizácie pôsobí stála skupina odborníkov, ktorí pravidelne hodnotia vplyv výživy na vznik a priebeh chorôb. Zísť by sa mala znovu na začiatku budúceho roka, aby sa na základe najnovších vedeckých poznatkov zaoberala „miestom mäsových výrobkov a červeného mäsa v kontexte zdravej výživy“.

Proti výsledkom správy sa ostro ohradili predovšetkým výrobcovia mäsových výrobkov, ale aj niektorí politici. Podľa severoamerického mäsového ústavu (NAMI), ktorý združuje spracovateľa mäsa predovšetkým z USA, vedci upravovali dáta tak, aby došli k vopred určenému záveru. Austrálsky minister poľnohospodárstva správu označil za „frašku“.

Nie všetci však WHO tento týždeň kritizovali. Napríklad bolívijské ministerstvo zdravotníctva ju privítalo a vyzvalo obyvateľov planéty, aby červené mäso vo svojom jedálničku nahradili mäsom z lám. Svalovina juhoamerických párnokopytníkov má vraj totiž nízky obsah tukov a vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. I tu podľa Bolívijčanov však platí: Všetko s mierou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #rakovina #WHO #Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC)