Nemecko bude utečencov prijímať len na piatich priechodoch s Rakúskom

Nemecko bude od piatku prijímať utečencov len na piatich hraničných priechodoch medzi Bavorskom a Rakúskom. Podľa piatkového vyhlásenia nemeckého ministerstva vnútra sa na tom Berlín dohodol s Viedňou.

30.10.2015 17:31
debata (20)

Mená priechodov zverejnené zatiaľ neboli. V uplynulých dňoch Bavorsko, ktoré je pre utečencov vstupnou bránou do Nemecka, opakovane Rakúsku vyčítalo, že prúd utečencov nijako nereguluje.

Na piatich vybraných priechodoch vzniknú odovzdávacie a kontrolné stanovištia, ktorá podľa ministerstva vnútra zabezpečia usporiadané a nepretržité vybavovanie vstupných formalít.

Ministerstvo nepotvrdilo skoršie správy médií, že kapacita každého z piatich priechodov bude 50 utečencov za hodinu. Doteraz nie je možné dohodnúť sa na počtoch, pretože nie je jasné, koľko utečencov k hraniciam s Nemeckom príde.

V súčasnosti hranice z Rakúska do Nemecka prekračujú denne tisíce žiadateľov o azyl. Bavorská krajinská vláda opakovane kritizovala Viedeň, že k hranici priváža migrantov vo veľkých počtoch a často bez ohlásenia.

Podľa neoficiálnych odhadov prišlo do Nemecka za prvé tri štvrťroky tohto roka okolo 800 000 utečencov a celkovo by ich za tento rok mohlo doraziť až 1,5 milióna.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #utečenci #Bavorsko #hraničné priechody #migračná kríza