Dohodnú sa Nemci o utečencoch?

Pred víkendovým stretnutím predsedov strán nemeckej vládnej koalície rastie tlak na kancelárku Angelu Merkelovú. "V našom parlamentnom klube sa už pripravujú návrhy, ktoré od vlády žiadajú, aby obmedzila príchod utečencov," povedal Christian von Stetten z Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

31.10.2015 09:00
debata (13)

„Čakáme, na čom sa vláda počas víkendu uznesie. Potom uvidíme v pondelok, či podporíme prípadné návrhy,“ dodal. Aj štátny tajomník ministerstva financií Jens Spahn (CDU) žiada po schválených zmenách azylového zákona ďalšie kroky: „Potrebujeme obmedzenie zlučovania rodín azylantov.“

Podpredsedníčka CDU Julia Klöcknerová sa síce domnieva, že koalícia sa počas víkendu zhodne, ale aj ona sa vyslovila za obmedzenie prílevu utečencov. „Ak by si Bavorsko už nerobilo svoju prácu, ale ľudí posadilo do autobusov a odvážalo pred dvere ďalším spolkovým krajinám, mali by sme v Nemecku celkom iný problém,“ upozornila.

„Preto si myslím, že aj SPD uzná, že potrebujeme odbremenenie a obmedzenie,“ doplnila v zmienke o koaličnej Sociálnodemokra­tickej strane Nemecka (SPD). Atmosféra pred stretnutím Merkelovej, šéfa bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera a vicekancelára a šéfa SPD Sigmara Gabriela je napätá už niekoľko dní.

Seehofer opakovane zvyšoval tlak na koaličných partnerov, pretože nával utečencov na rakúsko-bavorskej hranici neutícha. Gabriel obvinil Seehofera a Merkelovú, že svojím sporom okolo azylovej politiky ohrozujú prácu vlády a medzičasom dokonca aj jej schopnosť konať.

„Táto forma vzájomného vydierania a osočovania je nedôstojná a jednoducho nezodpovedná,“ povedal Gabriel. Vicekancelár sa odvolával najmä na ultimátum na obmedzenie prílevu migrantov, ktoré dal bavorský premiér Seehofer kancelárke do nedeľňajšieho stretnutia predsedov troch koaličných strán.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza