Grécko a Nemecko hlási príchod ďalších tisícov migrantov

Do gréckeho prístavu Pireus priplávalo v uplynulých 24 hodinách z ostrovov v Egejskom mori ďalších takmer 8 700 utečencov. Podľa agentúry DPA o tom v sobotu informovala grécka pobrežná stráž. Tisíce migrantov podľa oznámenia bavorských úradov stále prúdi tiež do Nemecka.

31.10.2015 15:20
debata (43)

Grécka pobrežná stráž spresnila, že v sobotu skoro ráno v Pireu zakotvili dva trajekty sa 2 682 ľuďmi na palube. Ide o utečencov, ktorí sa predtým dostali na ostrovy Lesbos a Chios. Počas piatku na grécku pevninu prepravili zhruba 6 000 migrantov.

DPA v tejto súvislosti tiež napísala, že utečencov odvážajú autobusy z centra Atén k hraniciam na severe krajiny. Časť migrantov, pochádzajúcich hlavne zo Sýrie a Afganistanu, prevážajú už priamo z prístavu Pireus.

Prúd prichádzajúcich utečencov podľa nemeckých úradov neslabne ani na priechodoch z Rakúska do Bavorska, najmä v oblasti Pasova. V sobotu skoro ráno čakala ďalšia tisícka ľudí na rakúskej strane hranice na priechodoch Wegscheid a Simbach am Inn. V piatok prišlo do Dolného Bavorska viac ako 5 500 utečencov.

Starosta gréckeho ostrova Lesbos Spyros Galinos podľa médií vyzval, aby utečencov snažiacich sa dostať do Európy začali z Turecka do Grécka prepravovať trajektami. Predišlo by sa tak úmrtiam ďalších ľudí. V Egejskom mori sa totiž pri ilegálnych plavbách na nevyhovujúcich plavidlách už utopili stovky migrantov. Podľa agentúry DPA od začiatku roka ich našlo vo vlnách smrť okolo 3 000.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #utečenci #migračná kríza #lesbos