Vodca al-Káidy vyzval na jednotu v boji proti Rusom a Američanom

Vodca medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Ajman Zawahrí vyzval moslimov, aby sa spojili v boji proti Západu a Rusku v Sýrii a Iraku, informovala agentúra Reuters.

02.11.2015 08:11
Ajmán Zavahrí Foto:
Vodca teroristickej siete Al-Káida Ajman Zawahrí.
debata (29)

„Američania, Rusi, Iránci, alaviti a Hizballáh koordinujú vojnu proti nám. Sme schopní zastaviť boje medzi sebou, aby sme mohli sústrediť celé naše úsilie proti nim?“ hovorí Zawahrí v audionahrávke zverejnenej v nedeľu na internete.

Podľa Reuters nie je známe, kedy nahrávka vznikla. Avšak zmienka o Rusku naznačuje, že bola vyhotovená po tom, čo Moskva 30. septembra spustila leteckú operáciu v Sýrii proti militantom z organizácie Islamský štát a ďalším skupinám.

„Moji bratia mudžahídi na všetkých miestach a vo všetkých skupinách, čelíme agresii Ameriky, Európy a Ruska, je teda na nás, aby sme sa postavili spoločne, a to od Východného Turkestanu až po Maroko,“ vyhlásil Zawahrí.

Nahrávka taktiež naznačuje väčšiu jednotu medzi al-Káidou a Islamským štátom. Akákoľvek spolupráca medzi týmito organizáciami by však skomplikovala úsilie o stabilizáciu Blízkeho východu, dodal Reuters.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #al-Káida