Austrália znovu ruší čestné tituly rytier a dáma

Austrália už nebude udeľovať čestné tituly rytier a dáma, oznámil premiér krajiny Malcolm Turnbull. Spomínané tituly už raz austrálska vláda zrušila ako anachronizmus, a to v roku 1986. Vlani ich však znovu zaviedol vtedajší premiér Tony Abbott.

02.11.2015 12:55
debata (2)

Tento zarytý monarchista navyše tento rok v januári, v deň štátneho sviatku Austrálie, udelil rytiersky rád britskému princovi Philipovi, manželovi kráľovnej Alžbety II. Vyvolalo to vtedy mnoho nesúhlasných reakcií.

Existujúce predseda austrálskej vlády Turnbull vyjadril presvedčenie, že tituly rytier a dáma nie sú pre modernú Austrálii vhodné. Uviedol tiež, že britská kráľovná Alžbeta II., ktorá je oficiálne hlavou Austrálie, odporúčania jeho kabinetu schválila.

Expremiér Abbott udelil v januári pri oslavách austrálskeho štátneho sviatku vojvodovi z Edinburghu rytiersky titul za to, že pomáha austrálskej mládeži prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie. Dočkal sa však tvrdej kritiky a podľa analytikov toto rozhodnutie, spoločne s jeho hospodárskou politikou, prispelo k jeho pádu. V septembri bol Abbott odvolaný z funkcie predsedu vládnej Liberálnej strany Austrálie a tým prišiel aj o premiérske kreslo. Jeho nástupcom sa stal práve Turnbull.

Turnbull je niekdajším vodcom Austrálskeho republikánskeho hnutia, ktoré žiada zmenu ústavy, ktorá by umožnila nahradiť v čele Austrálie britského monarchu austrálskym prezidentom, pripomenula agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #čestné tituly