Okolie sýrskej Palmýry údajne bombardovali ruské lietadlá

Oblasť na západnom okraji sýrskeho mesta Palmýra, ktoré je v rukách extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), bola v pondelok terčom bombardovania zo vzduchu, pričom podozrenie padá na ruské letectvo. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na sýrskych aktivistov.

02.11.2015 21:22
debata (65)

Nálety boli podľa nich sústredené v oblasti, ktorej súčasťou je hrad na kopci s výhľadom na zrúcaniny historickej Palmýry z rímskej éry. Miestny aktivista vystupujúci pod menom Násir Tháir hlásil za pondelok najmenej osem leteckých útokov, ich následky však zatiaľ neboli známe.

V okolí hradu bolo vidieť stúpajúce kúdoly dymu. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré sleduje vývoj v Sýrii, v pondelok takisto informovalo o nešpecifikovaných škodách spôsobených údajnými ruskými náletmi v okolí hradu pri Palmýre.

Mesto ležiace v strednej Sýrii obsadil IS ešte v máji, odkedy príslušníci tejto organizácie zničili viacero miestnych svetoznámych pamiatok. Správy o ruských náletoch na Palmýru sa objavili aj začiatkom októbra, ministerstvo obrany v Moskve ich však vtedy poprelo ako „absolútne klamstvo“.

Aktivisti hlásili údajné ruské nálety aj z mesta Karjatajn juhozápadne od Palmýry, ktoré je v rukách IS od augusta. Podľa SOHR pritom zahynulo najmenej desať ľudí, zatiaľ čo miestni opoziční aktivisti zaznamenali usmrtenie najmenej 15 civilistov pri zásahu objektu, ktorý AP opisuje ako centrum distribúcie chleba.

Ruskí predstavitelia sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrili. Najnovšie nálety nasledovali deň po tom, ako IS rozšíril svoju prítomnosť v centrálnej sýrskej provincii Homs.

Bojovníci tejto organizácie sa v nedeľu zmocnili mesta Mahín západne od Karjatajnu a zaútočili na susedné mesto Sadad obývané prevažne kresťanmi. Dostali sa tak do blízkosti hlavnej diaľnice medzi Damaskom a provinčnou metropolou Homs.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #nálety #Palmýra