Obama: Vyslanie špeciálnej jednotky do Sýrie nie je porušením sľubu

Plánované vyslanie skupiny amerických špeciálnych jednotiek do Sýrie podľa amerického prezidenta Baracka Obamu neporušuje jeho sľub, že noha amerického vojaka nevstúpi v rámci sýrskeho konfliktu na území Sýrie. Šéf Bieleho domu to vyhlásil v pondelok v diskusnej relácii americkej televíznej stanice NBC.

03.11.2015 07:52
debata (31)

Podľa agentúry Reuters to bolo jeho prvé verejné vyjadrenie k chystanému vyslaniu necelých päť desiatok príslušníkov špeciálnych jednotiek USA do severnej Sýrie, aby tam poskytli rady a ďalšiu pomoc umierneným povstalcom bojujúcim proti ozbrojencom z organizácie Islamský štát (IS). Biely dom tento zámer oznámil minulý týždeň.

„Nezabudnite, že sme už vykonávali špeciálne operácie, a toto je skutočne len predĺžením toho, čo neprestávame činiť,“ uviedol Obama v rozhovore v televíznej relácii NBC Nightly News. „Neposielame amerických vojakov na frontové línie, aby bojovali v prestrelkách s Isil,“ uviedol Obama. „Po celý čas som dôsledný v tom, že nebudeme bojovať tak, ako sme bojovali v Iraku, s (armádnymi) zástavami a okupováním. To problém nerieši,“ dodal.

USA v novembri v Sýrii nasadí necelú päťdesiatku vojakov, ktorých úlohou bude výcvik, podpora a pomoc umiernenej opozícii. Obama sa podľa Reuters tomuto kroku dlho vyhýbal, pretože nechcel krajinu zatiahnuť do ďalšej vojny na Blízkom východe. Predvlani americkú prítomnosť na sýrskom území vylúčil. Počas minulého roka však zdôrazňoval, že do krajiny nevyšle americké „bojové“ jednotky.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria