Nemecká rozviedka: Afganci vytvorili sieť prevádzačov

Afganskí prevádzači vytvorili profesionálnu sieť pre dopravu utečencov do Európy a dá sa očakávať, že počet utečencov z Afganistanu v najbližšej dobe vzrastie. Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to tvrdí nemecká Spolková spravodajská služba (BND). Nemecká vláda však upozorňuje, že veľká časť Afgancov nemá šancu získať v krajine azyl a bude vrátená späť do vlasti.

03.11.2015 11:27
debata (4)

„V Afganistane vznikla vysoko profesionálna pašerácka štruktúra, ktorej sieť siaha cez Turecko až do Grécka, Talianska a Francúzska,“ povedal FAZ riaditeľ nemeckej rozviedky Gerhard Schindler. Podľa neho pašeráckym mafiám nahráva zhoršujúca sa bezpečnostná a hospodárska situácia v Afganistane, pretože viac ľudí má záujem krajinu opustiť. Dá sa preto očakávať zvyšovanie počtu afganských utečencov v Európe.

Nemecká vláda však upozorňuje, že veľká časť afganských utečencov nemá v Nemecku nárok na azyl. Podľa zdrojov z kabinetu totiž do Nemecka spravidla prichádzajú príslušníci afganskej strednej vrstvy, ktorí vo svojej domovskej krajine žijú v relatívnom bezpečí a blahobyte. Chudobní ľudia z oblastí, kde najčastejšie dochádza k stretom medzi vládnymi silami a hnutím Taliban, totiž nemajú dosť peňazí na zaplatenie pašerákom za cestu do Európy.

Minister vnútra Thomas de Maiziére pripomenul, že nemecká vláda ročne investuje milióny eur do rozvoja Afganistanu a vyslala tam vojakov a policajtov, ktorí pomáhajú cvičiť tamojšie bezpečnostné sily. Podľa ministra je preto neprijateľné, aby sa teraz Nemecko staralo o mladých afganských mužov, ktorí sú potrební k obnove svojej vlastnej krajiny.

Nemecká vláda teraz jedná s afganskými predstaviteľmi o tom, že bude zamietnutých žiadateľov o azyl posielať späť do Afganistanu. Berlín tiež v Afganistane spustil informačnú kampaň, v ktorej chce poukázať na ťažkosti spojené so získaním azylu v Nemecku a ktorou sa snaží Afgancov od cesty do Európy odradiť.

Afganci sú teraz po Sýrčanoch na druhom mieste z hľadiska počtu utečencov vstupujúcich do Nemecka. Sýrčania pritom tvoria zhruba štvrtinu z 800-tisíc utečencov, ktorí tento rok do Nemecka prišli.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Nemecko #utečenci #prevádzači