Členovia Talibanu v Afganistane ukameňovali ženu

V Afganistane ukameňovali mladú ženu, ktorá bola údajne vydatá proti svojej vôli a pokúsila sa utiecť so svojím milencom. Násilný čin sa stal v provincii Ghór v odľahlej oblasti, ktorá je pod nadvládou fundamentalistického hnutia Taliban, informovala s odvolaním sa na afganské úrady agentúra AFP.

03.11.2015 12:25
debata (17)

Taliban presadzuje striktnú podobu islamského práva šaría, napríklad necháva amputovať ruky alebo nohy osobám uznaným vinnými z krádeže. Sexuálny vzťah pred manželstvom je podľa práva šaría trestaný stovkami rán bičom. Za mimomanželské vzťahy toto právo ustanovuje trest smrti.

„K ukameňovaniu došlo zhruba pred týždňom v Ghalíme, hornatej púštnej oblasti provincie Ghór, ktorá je v rukách Talibanu,“ povedala agentúre AFP guvernérka provincie Sima Džojendaová. Tá je jednou z dvoch žien, ktoré vládnu niektorej z 34 provincií krajiny, kde stále prevláda patriarchálna spoločnosť.

Žena menom Rochsahana „bola ukameňovaná bezohľadnými duchovnými z hnutia Taliban a militantnými kmeňovými vodcami“, oznámila Džojendaová. Podľa nej bola obeť vo veku „19 až 21 rokov vydatá proti svojej vôli“. „Utiekla s iným mužom svojho veku,“ dodala guvernérka.

Videonahrávka „popravy“ bola zverejnená na sociálnych sieťach či na stránkach rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) a odvysielala ju aj afganská televízia.

Na videu je zachytená mladá žena, ktorá stojí v jame vykopanej v zemi tak, že jej je vidieť len hlava. Muž v čiernom oblečení zdvihne kameň a z blízkosti ho na ženu hodí, ďalší traja jeho spoločníci ho nasledujú. Jeden z prítomných mužov odrieka moslimské vyznanie viery. Hovorca guvernérky uviedol, že videozáznam je autentický.

Podľa RFE / RL bola žena slobodná a bola obvinená z predmanželského sexu so svojím nastávajúcim, s ktorým ušla od rodiny, aby sa za neho mohla vydať. Muž bol vraj potrestaný bičovaním.

Nemenovaný predstaviteľ provincie Ghór zabitie ženy odsúdil a vyzval centrálnu vládu v Kábule, aby oblasť kontrolovanú Talibanom „vyčistila“.

„Je to prvý prípad tohto druhu v tejto oblasti, ale nebude posledný. Ženy v našej krajine, a zvlášť potom v Ghóre, čelia veľkým problémom,“ konštatovala guvernérka.

Podobné prípady brutálneho výkonu rozsudku smrti boli bežné v čase, keď Taliban ovládal väčšinu Afganistanu v rokoch 1996 až 2001. Vláda tohto fundamentalis­tického hnutia bola zvrhnutá v roku 2001 s pomocou zahraničných vojsk. Ich bojová operácia však vlani skončila a Taliban tak znovu získava vládu nad rozsiahlymi územiami. Trúfa si útočiť aj na veľké mestá, koncom septembra bojovníci Talibanu na niekoľko dní obsadili severoafgánske mesto Kundúz s 300-tisíc obyvateľmi.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #ukameňovanie