Chorvátsko uzatvára prechod Berkasovo-Bapska

Chorvátsko v noci na utorok začalo uzatvárať hraničný prechod so Srbskom Berkasovo-Bapska. Časť utečencov, ktorí sa na prechode nahromadili, však ešte nechalo prejsť. ČTK to oznámila Petra Quirke, koordinátorka českých dobrovoľníkov, ktorí na tomto mieste pôsobia. Do nového zimného tranzitného tábora v chorvátskom meste Slavonski Brodzatiaľ dorazil prvý vlak s asi tisíckou utečencov, ktorí prišli cez Srbsko.

03.11.2015 12:56
debata

V zariadení, ktoré pojme až 5-tisíc ľudí, sú podľa chorvátskej tlače vykurované stany a sprchy a súčasťou tábora je tiež malá nemocnica a herňa pre deti.

„Na hranici v Berkasove stojí až šesť stoviek ľudí, ktorí čakajú na odvoz autobusmi z chorvátskej strany, ale zatiaľ nevieme, či autobusy dorazia,“ opísala v utorok dopoludnia situáciu na základni českého dobrovoľníckeho tímu ďalšia z koordinátoriek Michaela Vyležíková.

Ďalšie vlaky s migrantmi začali v utorok jazdiť do Slavónskeho Brodu priamo zo srbského Sidu. Vyležíková spresnila, že dopoludnia zo Sidu odišla prvá súprava, ktorá odviezla 1 046 ľudí. Podľa dobrovoľníkov by sa mal vlak otočiť štyrikrát denne.

Z juhosrbského Preševa, ktoré leží na hranici s Macedónskom, však podľa informácií českých dobrovoľníkov príde ďalších 8-tisíc ľudí. Podľa Vyležíkovej tak hrozí, že v Side vznikne po uzavretí hranice ďalší tranzitné kemp. „Je možné, že niektoré srbské autobusy aj cez chorvátske rozhodnutie prechod uzavrieť budú ešte niekoľko dní jazdiť sem do (srbského) Berkasova“, vysvetľuje.

Podľa chorvátskeho ministerstva vnútra prišlo v pondelok večer do krajiny 8 442 migrantov. Dobrovoľníci z takzvaného Czech Teamu sa presunú za utečencami tam, kam bude treba, povedala hovorkyňa iniciatívy dobrovoľníkov Pomáhame ľuďom na úteku Zuzana Lenhartová. Ak už imigranti nebudú na hraničnom priechode Berkasovo, premiestnia sa dobrovoľníci do Sidu. Tam budú monitorovať situáciu a pomáhať, ak to bude potrebné, doplnila.

Základňa českého tímu sa však podľa Lenhartovej nezruší. Dobrovoľníci zatiaľ vyčkávajú, ako rozhodnú srbské úrady. „Počkáme ešte deň dva, či hore(na hranice s Chorvátskom) nezačnú náhodou zase niekoho privážať, prípadne by sme to zrušili neskôr,“ dodala. Majú vraj skúsenosť s tým, že keď sa základňa niekde zrušila, vysídlenci ešte nejakú dobu prichádzali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #utečenci #hraničný priechod