Tisíce Rumunov protestovalo za demisiu premiéra kvôli požiaru v klube

Viac ako 13 000 ľudí sa v utorok večer pred sídlom rumunskej vlády v Bukurešti dožadovalo demisie premiéra Victora Pontu a ministra vnútra Gabriela Opreya kvôli piatkovej tragédii v nočnom klube, ktorá si už vyžiadala najmenej 32 mŕtvych.

03.11.2015 13:17 , aktualizované: 21:36
rumunsko, protest, demonštrácia, Foto: ,
"Ponta, demisia", "Oprea, demisia", "Vrahovia" volal dav demonštrantov.
debata (8)

„Ponta, demisia“, „Oprea, demisia“, „Vrahovia“ volal dav demonštrantov, ktorý sa navečer zhromaždil na Víťaznom námestí v centre rumunskej metropoly. Protestujúci sa tiež dožadovali odstúpenia starostu štvrtého mestského obvodu, v ktorom sa ohňom úplne zničený hudobný klub Colectiv nachádzal.

Počet obetí požiaru v bukureštskom klube stúpol na 32

Tragédia v bukureštskom nočnom klube Colectiv, kde minulý piatok vypukol požiar a vzápätí aj tlačenica, si podľa najnovších informácií vyžiadala v poradí už 32. obeť, keď v utorok ráno svojim zraneniam podľahla 28-ročná žena.

Ako uviedol riaditeľ bukureštskej nemocnice sv. Panteleimona, mladá žena utrpela popáleniny na viac ako 50 percentách povrchu tela a bola jedným z piatich pacientov hospitalizovaných v tejto nemocnici vo veľmi vážnom až približne 130 ľudí. Stav asi 90 z nich považujú lekári za vážny až kritický.

Rumunská polícia v pondelok neskoro večer vzala do väzby troch majiteľov nočného podniku. Stíhaní sú v súvislosti s trestným činom zabitia. Prokuratúra zároveň plánuje požiadať súd, aby väzbu predĺžil na 30 dní.

„Údaje a dôkazy svedčia o tom, že k požiaru došlo preto, lebo osoby spravujúce dané priestory povzbudzovali nadlimitné množstvo ľudí k vstupu do klubu, pričom jeho priestory neboli vybavené viacerými núdzovými východmi,“ píše sa v stanovisku prokuratúry. V podzemnom nočnom klube boli údajne iba jedny únikové dvere.

Majitelia podľa vyjadrenia prokuratúry dovolili, aby sa v interiéri konala pyrotechnická šou, pričom priestory klubu na to neboli uspôsobené. Nachádzali sa v ňom totiž horľavé izolačné materiály, ktoré majitelia použili pravdepodobne s cieľom znížiť náklady.

Požiar vypukol v piatok približne o 22.00 h počas pyrotechnickej šou, keď sa v klube Colectiv nachádzalo okolo 400 prevažne mladých ľudí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Bukurešť #Rumunsko #klub