Poľsko by podľa ministra obrany privítalo jednotky NATO v krajine

Odchádzajúci poľský minister obrany a vicepremiér Tomasz Siemoniak v utorok zopakoval, že Poľsko by uvítalo trvalú prítomnosť jednotiek Severoatlantickej aliancie v krajine.

03.11.2015 15:08
debata (40)

Minister dodal, že vedúci predstavitelia deviatich štátov východného krídla NATO by v stredu na minisummite v Bukurešti mali nájsť pred júlovou varšavskou schôdzkou aliancie spoločné stanovisko ohľadom pôsobenia NATO vo východnej časti bloku s cieľom odradiť Rusko od prípadnej agresie. Do rumunskej metropoly už dorazil poľský prezident Andrzej Duda.

Siemoniak podľa webu the news.pl reagoval na nedávny článok denníka The Wall Street Journal (WSJ). Ten s odvolaním sa na diplomatických a vojenských predstaviteľov aliancie napísal, že krajiny NATO diskutujú o možnom zvýšení počtu jednotiek v členských krajinách hraničiacich s Ruskom a o umiestnení týchto jednotiek pod oficiálne velenie NATO.

„Dúfame, že na summite aliancie vo Varšave v júli 2016 dôjde k rozhodnutiu posilniť prítomnosť jednotiek NATO v (Poľsku),“ povedal Siemoniak.

Ako príležitosť pre možnú koordináciu pozícií pre prípravu summitu NATO vo Varšave vníma bukurešťský summit tiež predseda českej Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, ktorý bude na samite zastupovať Česko. Na summite vraj zdôrazní potrebu spolupráce a zapojenie všetkých spojencov do posilňovania bezpečnosti aliancie ako celku.

„Účasť Českej republiky na stretnutí v Bukurešti je vyjadrením solidarity so spojencami v strednej a východnej Európe a zároveň výrazom odhodlania všetkých týchto krajín vrátane SR posilniť jednotu celej aliancie tak, aby mohla čeliť všetkým hrozbám bez ohľadu na to, z akej svetovej strany prichádzajú,“ povedal Hamáček.

Česká republika ako jediná nebude v Bukurešti zastúpená hlavou štátu. Na otázku ČTK ohľadom Zemanovej absencie Hamáček stručne odpovedal, že je mu cťou zastupovať na stretnutí Česko. Ostatné krajiny – Bulharsko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko – majú v Bukurešti reprezentovať prezidenti.

Zeman si kvôli neúčasti vyslúžil kritiku od opozičnej ODS. „Pre našich spojencov je jeho neúčasť signálom nespoľahlivosti. Pre nás znamená, že prezident dostatočne neháji naše bezpečnostné záujmy,“ uviedol v tlačovej správe predseda ODS Petr Fiala.

Zeman je teraz na návšteve Pardubického kraja. Jeho hovorca Jiří Ovčáček ČTK povedal, že prezident mal program naplánovaný dlhodobo. V októbri sa vraj Zeman stretol medzi štyrmi očami s poľským prezidentom Dudom, ktorého informoval, že sa summitu v Bukurešti nemôže zúčastniť.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO #Tomasz Siemoniak