Rumunský premiér podal demisiu, opozícia žiada predčasné voľby

Najväčšia opozičná strana v Rumunsku vyzvala na vypísanie predčasných parlamentných volieb po tom, ako premiér Victor Ponta podal demisiu a s ním padla aj jeho vláda. Premiérov odchod zapríčinili ostré protesty vyvolané smrťou 32 ľudí v dôsledku piatkového požiaru v hudobnom klube v Bukurešti.

04.11.2015 11:18 , aktualizované: 14:52
Victor Ponta, Rumunsko Foto: ,
Victor Ponta.
debata (1)

Spolupredsedníčka Národnej liberálnej strany (PNL) Alina Gorghiová vysvetlila, že jej strana žiada vypísanie predčasných volieb, aby „sa vyriešila kríza, v ktorej sme sa ocitli“. Dodala, že PNL chce pre svoj návrh dosiahnuť širokú politickú dohodu s ostatnými stranami. Chceme „nový parlament legitimizovaný ľudovým hlasovaním“, povedala Gorghiová. „Potrebujeme nový začiatok,“ vyhlásila s tým, že PNL bude diskutovať s vodcami z iných politických strán.

Ponta, ktorý spolu so svojimi ministrami spravuje Rumunsko až do vymenovania novej dočasnej vlády, v stredu popoludní podľa agentúry AP oznámil, že do funkcie dočasného premiéra navrhol ministra obrany Mirceu Dušu. Jeho nomináciu musí schváliť prezident Klaus Iohannis. Dočasnú vládu potom bude musieť odobriť parlament. Ak sa mu to nepodarí ani na druhý pokus, v Rumunsku sa budú musieť konať predčasné voľby.

Predseda vládnej Sociálnodemokra­tickej strany (PSD) Liviu Dragnea uviedol, že nie je nutné, aby kandidát na funkciu premiéra bol z PSD.

Agentúra AP medzičasom informovala, že demisiu po Pontovi podal aj minister vnútra Oprea i starosta bukureštskej štvrte, kde sa nachádza nočný klub Colectiv. Starosta Cristian Popescu Piedone priznal svoju morálnu zodpovednosť za tragédiu. Dodal, že o jeho zodpovednosti z pohľadu práva rozhodne súd.

Dôvodom odchodu bol hnev demonštrantov

Premiér, ktorý celé mesiace odolával tlakom na odchod kvôli korupčným aféram, demisiu oznámil svojim spoluobčanom v priamom televíznom vystúpení.

„Dúfam, že rezignácia vlády uspokojí ľudí, ktorí boli v uliciach,“ poukázal Ponta na utorkové demonštrácie v Bukurešti a v niekoľkých ďalších rumunských mestách. „Musím priznať, že hnev v spoločnosti je oprávnený,“ vyhlásil odstupujúci premiér.

V utorok večer sa pred sídlom vlády v Bukurešti dožadovalo podľa rôznych zdrojov 13– až 20-tisíc ľudí nielen demisie premiéra Pontu, ale aj odstúpenia ministra vnútra Gabriela Oprey.

„Ponta, demisia“, „Oprea, demisia“, „Vrahovia“, volal dav demonštrantov, ktorý sa večer zhromaždil na Víťaznom námestí v centre rumunskej metropoly.

O demisii tiež informoval šéf vládnucej sociálnodemokra­tickej strany Liviu Dragnea. „Victor Ponta sa vzdáva svojho mandátu. Niekto musí prevziať zodpovednosť za to, čo sa stalo. Je to vážna vec a sľubujeme rýchle vyriešenie situácie,“ povedal Dragnea podľa agentúry Reuters novinárom v parlamente.

Požiar spôsobila pyrotechnická show, ktorá sprevádzala v piatok večer koncert metalovej skupiny Goodbye to Gravity. Od iskry sa vznietila horľavá zvuková izolácia na stĺpe, z ktorého sa plamene bleskovo rozšírili po celom strope a po stenách obložených rovnakouizoláciou.

V klube bolo niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa v panike zúfalo snažili dostať von jediným východom. Mnoho osôb utrpelo otravu splodinami a vážne popáleniny, ale mnoho zranených má aj zlomeniny spôsobené v tlačenici.

Pri požiari prišlo o život 26 návštevníkov koncertu, ďalší zomrel pri prevoze do nemocnice. Odvtedy podľahlo vážnym zraneniam ďalších päť ľudí. Počet obetí na životoch zrejme ešte porastie, pretože v kritickom stave je podľa úradov viac ako 30 ďalších osôb.

Prezident Klaus Iohannis, ktorý zrejme Pontu poverí vedením kabinetu do vyriešenia situácie, po tragédii vyzval k zásadnej zmene rumunskej spoločnosti sužovanej všadeprítomnou korupciou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #požiar #Rumunsko #Victor Ponta