Boj o moc? Vo Vatikáne zatýkajú

Kto riadi Vatikán? Schyľuje sa v katolíckej cirkvi k výraznejšiemu boju o moc? A kto je v skutočnosti v konflikte s kým?

04.11.2015 15:00
Pápež František Foto: ,
Bude pápež František po škandáloch pokračovať v reformách Vatikánu?
debata (38)
Všetky tieto úvahy rozvírilo zatýkanie vo Vatikáne. Pod zámkou ešte počas víkendu skončili dvaja ľudia. Vysokopostavený španielsky duchovný Lucio Ángel Vallejo Balda a Francesca Chaouquiová, odborníčka na komunikáciu s verejnosťou. Obaja boli v minulosti členmi komisie, ktorá sa zaoberala reformami pápežskej kúrie. Je to hlavný správny a administratívny orgán Svätej stolice. V minulosti kúriu často kritizovali za nehospodárnosť a dokonca korupciu.

Zmeny v organizácii postupne robí pápež František, ktorý v roku 2013 nahradil Benedikta XVI. "Je jasné, že rezignácia predchádzajúceho pápeža sa spája aj s tým, že jeho blízki spolupracovníci sa podieľali na nesprávnom manažmente a korupcii. Hoci do toho nebol Benedikt XVI. priamo zapojený, viedlo to k jeho odstúpeniu,“ uviedol pre Pravdu James Weiss, expert na históriu Vatikánu z Bostonskej vysokej školy. "Je očividné, že František našiel kúriu plnú korupcie, intríg, nečestnosti a duchovnej rakoviny,“ tvrdí odborník.

Nie je úplne jasné, čoho sa Vallejo a Chaouquiová presne dopustili. Ich zatknutie sa spája so zverejnením tajných vatikánskych dokumentov. Otázkou však je, či zadržaní niečo niekomu odovzdali, alebo len o niečom vedeli.

Chaouquiová je známou talianskeho novinára Gianluigiho Nuzziho, ktorý v roku 2012 vydal knihu Jeho Svätosť: Tajné dokumenty Benedikta XVI. Žurnalista sa opieral o VatiLeaks. Tieto tajné správy tlači odovzdal Paolo Gabriele, osobný komorník Benedikta XVI.

Nuzzimu práve v týchto dňoch vychádza aj ďalšia kniha s názvom Chrámoví kupci. Tiež je založená na VatiLeaks. Zároveň bude už tento týždeň na trhu aj dielo s veľavravným názvom Chamtivosť. Praktiky vo Vatikáne v ňom opisuje reportér denníka La Repubblica Emiliano Fittipaldi.

"Je to ovocie vážnej zrady tých, čo mali dôveru pápeža. Čo sa týka autorov, tak tí využívajú nezákonný čin, keď im boli odovzdané dôverné informácie,“ reagoval na knihy Vatikán.

Nuzzi vo svojej knihe okrem iného píše, ako pápežovi Františkovi audítori opisovali finančnú situáciu kúrie. "Svätý Otec. Čo sa týka transparentnosti účtov, tak tá vôbec neexistuje. Náklady sa vymykajú kontrole,“ citovala agentúra AP z Nuzziho diela.

Ako do toho zapadajú dve spomenuté zatknutia, objasnia možno v budúcnosti samotní zadržaní. Chaouquiovú už vatikánska polícia prepustila, keď sľúbila, že bude spolupracovať. Jej členstvo v reformnej komisii v minulosti kritizovali konzervatívne kruhy. Chaouquiová totiž na internete zverejnila fotky, na ktorých je takmer nahá. Bývalého šéfa vatikánskej diplomacie Tarcisia Bertoneho zase verejne označila za skorumpovaného.

Vallejo Balda zatiaľ zostáva za mrežami. Je zástupcom riaditeľa úradu pre ekonomické vzťahy. Ešte nikdy v modernej históriu Vatikánu sa nestalo, aby zatkli takto vysokopostaveného činiteľa.

Zaujímavosťou je, že Vallejo Balda je členom konzervatívnej katolíckej organizácie Opus Dei. Vatikán tvrdí, že o zatknutiach pápež František vopred vedel, ale vyzerá to tak, že informáciu dostal na stôl, až keď sa už celý proces rozbehol.

"Je možné, že nejaká osoba alebo skupiny osôb nariadili zatknutia, aby pápežovi sťažili pozíciu. Ale nedá sa vylúčiť ani to, že v nich majú prsty jeho stúpenci, ktorí si mysleli, že mu tým pomôžu,“ uvažuje Weiss.

Tak či onak, je jasné, že pápež František má v kúrii neľahkú pozíciu. "Mnohí ľudia tam sú dobrí a schopní. Ale viacerí zabudli na to, že majú slúžiť a myslia si, že oni riadia veci,“ pripomenul pre Pravdu Steven Avella, bývalý šéf Americkej asociácie katolíckej histórie.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #katolícka cirkev