Nemecko strojnásobí počet vojakov, ktorí riešia migračnú krízu

Nemecká armáda strojnásobí počet vojakov nasadených kvôli riešeniu migračnej krízy, ich počet vzrastie na 18-tisíc. V televízii n-tv to oznámila ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Armáda v Nemecku zabezpečuje predovšetkým budovanie a prevádzku ubytovní pre utečencov.

04.11.2015 17:02
debata (10)

Podľa ministerky by malo zvýšenie počtu vojakov uľahčiť prácu dobrovoľníkom, ktorí sa o utečencov starajú a často sú na hranici svojich možností. „Dobrovoľníci tiež nutne potrebujú prestávky. Chceme, aby si mohli aj na dlhšiu dobu oddýchnuť,“ povedala von der Leyenová. Prácu dobrovoľných pomocníkov však ocenila, podľa nej v utečeneckej kríze predvádzajú obdivuhodné nasadenie.

„Pomoc utečencom sa stáva jednou z dôležitých vedľajších úloh armády,“ uviedla von der Leyenová. Podľa nej vojaci doteraz vybudovali na území Nemecka ubytovacie zariadenie pre 115-tisíc utečencov, pripravujú výstavbu komplexov pre ďalších 32-tisíc ľudí. Vojaci by sa tiež mali postarať o zabezpečenie prevádzky významnej časti týchto zariadení.

Ministerka však zdôraznila, že armáda sa nebude zapájať do činností, ktoré spadajú do právomocí polície. Jedná sa najmä o ochranu nemeckých hraníc.

Do Nemecka tento rok prišlo približne 800-tisíc utečencov a za celý rok ráta s miliónom žiadateľov o azyl. Podľa neoficiálnych odhadov by tento rok mohlo do krajiny prísť až 1,5 milióna utečencov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojaci #utečenci