Kvôli štrajku lodí v Grécku sa na ostrovoch hromadia utečenci

Kvôli štrajku lodnej dopravy v Grécku sa na jeho ostrovoch na východe Egejského mora začali hromadiť utečenci, ktorí do krajiny mieria zo susedného Turecka. Podľa médií je teraz na ostrovoch okolo 15- až 25-tisíc migrantov. Zablokované sú tri trajekty vyhradené v posledných mesiacoch len pre prevoz utečencov do kontinentálneho Grécka, odkiaľ potom pokračujú po takzvanej balkánskej trase ďalej na západ Európy.

05.11.2015 15:19
Grécko, štrajk lodí, migranti Foto: ,
Muž rybárči v blízkosti lodí, ktoré tu kotvia kvôli štrajku lodnej dopravy v Grécku.
debata (5)

Lodnú prevádzku zastavili na protest proti úsporným opatreniam vlády, ktorými je podmienený už tretí záchranný program medzinárodnej finančnej pomoci zadĺženej krajine. Oblasti závislé na námornom spojení už pociťujú výpadky v dodávkach tovaru dennej potreby. Štrajk už trvá štvrtý deň, skončiť sa má v piatok ráno.

Prvých 48 hodín platila výnimka pre trojicu trajektov, ktoré si prenajali grécke úrady a už niekoľko týždňov prevážajú migrantov z východoegejských ostrovov prevažne do Atén. Od stredy sú však zablokované aj tie.

Grécke úrady konštatovali, že v dôsledku štrajku námorných spojov klesol nápor utečencov, čo sa prejavilo na hranici s Macedónskom, ktorú na prechode Idomeni za posledných 24 hodín prekročilo len asi 850 ľudí. Počet utečencov na tomto mieste pritom pravidelne dosahuje 4– až 8-tisíc denne.

Kvôli zastaveniu prevádzky je na grécke ostrovy vyvíjaný veľký tlak. Núdzové ubytovacie kapacity pre utečencov zďaleka nestačia. Najhoršie postihnutý ostrov Lesbos vo štvrtok navštívil grécky premiér Alexis Tsipras a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Tsipras pri tejto príležitosti odmietol výzvu na „strhnutie hraničného plota“ na pozemnej hranici s Tureckom, aby sa utečenci mohli bezpečnejšie presúvať do Európy, s tým, že sú tam mínové polia.

Pokusy o prekonanie pozemnej hranice sú však časté. Grécka polícia zadržala dve osoby podozrivé z pašovania 22 utečencov cez rieku Evros na dvoch nafukovacích člnoch. Sedem z utečencov tvorili deti a až na jedného Iračana išlo o Sýrčanov.

Záchranári vo východnej oblasti Egejského mora sú naďalej v neustálej pohotovosti. Pri ostrove Kos sa opäť potopil gumený čln s 14 ľuďmi na palube. Utopilo jedno dieťa, ďalší sú nezvestní.

Od začiatku roka pri prekonávaní Egejského mora utopilo už viac ako 400 utečencov, vrátane mnohých detí. V rovnakom čase sa z Turecka do Grécka dostalo asi 600-tisíc utečencov, prevažne zo Sýrie, ktorú zmieta občianska vojna. Ďalších 100-tisíc osôb pricestovalo od začiatku roka do Talianska, kam sa dostali cez Stredozemné more z Líbye, ktorá je hlavnou tranzitnou krajinou v severnej Afrike.

Nemecké úrady vo štvrtok uviedli, že do krajiny v októbri vstúpilo 181-tisíc žiadateľov o azyl, čo je o 17-tisíc viac ako v septembri. Za prvých desať mesiacov vstúpilo na nemecké územie 758-tisíc utečencov. V októbri podalo žiadosť o azyl 55-tisíc osôb, pričom polovicu z toho tvoria Sýrčania.

Rakúsko vo štvrtok oznámilo, že na jeho území bolo v októbri podaných vyše 56-tisíc žiadostí o azyl, čo je nárast o 231 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Od januára do septembra podalo rovnakú žiadosť 17-tisíc ľudí. 30 percent žiadostí podali Sýrčania, 22,5 percenta Afganci, 16 percent Iračania a päť percent Pakistanci.

Je pritom nepravdepodobné, že by príliv utečencov mohol do roku 2017 zoslabnúť. Európska komisia vo štvrtok odhadla, že do konca budúceho roka dorazia do Európskej únie ďalšie tri milióny utečencov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Egejské more