Chorvátske voľby vyhrala opozícia, na vládnutie potrebuje koalíciu

Voľby v Chorvátsku v nedeľu vyhralo opozičné Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), , ktoré v 151-člennom Sabore obsadí 59 kresiel.

08.11.2015 09:37 , aktualizované: 09.11.2015 08:21
Zoran Milanovič Foto: ,
Chorvátsky premiér Zoran Milanovič vo volebnej miestnosti.
debata (15)

Druhá skončila s 56 mandátmi koalícia Chorvátsko rastie okolo doteraz vládnucej Sociálnodemokra­tickej strany.

Vyplýva to z údajov centrálnej volebnej komisie po zrátaní viac ako 99 percenta hlasov.

Výsledky ukazujú, že vládu zostaví tábor, ktorému sa podarí ako koaličného partnera získať liberálne zoskupenie Most, to skončilo tretie a bude mať 19 poslancov.

„Vyhrali sme. Strana, ktorá získala najväčší počet hlasov musí v budúcnosti viesť Chorvátsko,“ vyhlásil podľa AP predseda HDZ Tomislav Karamarko na zhromaždení svojich prívržencov.

Šéf SDP a chorvátsky premiér Zoran Milanović hneď po oznámení predbežných výsledkov vyzval stranu Most, ktorá so ziskom 19 kresiel skončila na treťom mieste, ku koaličným rozhovorom. „Chorvátsko sa rozhodlo k zmene. Nemôžeme ju vykonať sami,“ vyhlásil Milanović. Podľa Reuters sa už obrátil na všetky menšie reformné strany, zvlášť na Most.

Formácia Most sa opiera o občiansku iniciatívu a politicky zatiaľ nie je jasne vyhranená, uviedla AP.

Zoskupenie, ktorému sa podarí vytvoriť vládnu koalíciu, sa bude musieť vysporiadať s chradnúcou ekonomikou a náporom utečencov, ktorí cez balkánsku krajinu mieria do západnej Európy.

Chorvátsko je jednou z najchudobnejších krajín Európskej únie, štátny dlh je 90 percent ročného výkonu ekonomiky, miera nezamestnanosti bola v septembri 16,2 percenta a medzi mladými dokonca 43,1 percenta.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Chorvátsko