V austrálskom imigračnom centre zúria nepokoje

V imigračnom centre na austrálskom Vianočnom ostrove sa rozpútali nepokoje, ktoré vyvolala smrť jedného zo žiadateľov o azyl, ktorý z tábora utiekol.

09.11.2015 11:35
debata (16)

Utečenci sa vyzbrojili bejzbalovými pálkami a založili v komplexe požiare, ktoré zničili lekárske, vzdelávacie a športové zariadenia. Strážcov z tábora z bezpečnostných dôvodov odvolali a úrady priznávajú, že nemajú situáciu pod kontrolou, napísal dnes v pondelok

Austrália uplatňuje veľmi prísnu imigračnú politiku, znemožňuje utečencom, ktorí doplávajú k austrálskym brehom, usadiť sa v krajine a posiela ich do táborov v ostrovných štátoch Nauru a Papua-Nová Guinea či na austrálskom ostrove Manus a na Vianočnom ostrove.

Austrálska vláda vyhlasuje, že týmto spôsobom bojuje s nelegálnou migráciou. Kritici poukazujú na zlé životné podmienky v záchytných táboroch. Austrálske ministerstvo pre prisťahovalectvo vo vyhlásení odmietlo, že by sa na Vianočnom ostrove jednalo o „rozsiahle nepokoje“, situácia v utečeneckom centre je podľa neho „napätá“.

Nepokoje podľa ministerstva rozdúchala skupina Iráncov, ktorí v nedeľu začali pokojný protest po úmrtí jedného z iránskych Kurdov, ktorý z tábora utiekol v sobotu. Mŕtve telo našli v nedeľu pod neďalekým útesom.

„Pokojné protesty sú prípustné, ostatní ľudia zadržiavaní v tábore využili situáciu a začali ničiť majetok,“ konštatovalo ministerstvo pre prisťahovalectvo. „Žiadne zranenia však nie sú hlásené,“ dodalo.

Ian Rintoul z austrálskej organizácie na pomoc utečencom Refugee Action Coalition vyhlásil, že Iránec „trpel dôsledkami dlhodobého svojvoľného zadržiavania“. „Hovoril ostatným z tábora, že už ďalšie zadržiavanie nezvládne a chce ísť ‚von‘,“ povedal Rintoul.

V tábore sú podľa BBC tiež zadržiavaní cudzinci, ktorí čakajú na deportáciu z Austrálie. Dvadsaťpäťročný Slovák, ktorý sa do tábora na Vianočnom ostrove dostal preto, že zotrvával v Austrálii aj po vypršaní turistického víza, uviedol, že sa bojí o svoju bezpečnosť.

„Všade zakladajú požiare. Po komplexe jazdia autá plné príslušníkov bezpečnostných síl. Tí len všetko pozorujú z okienok a nikto nám nepomáha,“ povedal. Vianočný ostrov sa nachádza na odľahlom mieste, 2 650 kilometrov severozápadne od austrálskeho Perthu a 380 kilometrov južne od indonézskeho ostrova Jáva. V tábore je v súčasnosti 203 osôb.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Austrália #utečenci