Kvôli požiaru v rumunskom klube zatkli bývalého starostu

Kvôli zodpovednosti za tragický požiar v hudobnom klube v Bukurešti, ktorý si od predminulého piatku vyžiadal už 46 ľudských životov, cez víkend zatkli bývalého starostu príslušného mestského obvodu.

09.11.2015 21:08
rumunsko, protest, demonštrácia, Foto: ,
Pre nešťastie sa minulý týždeň v Rumunsku konali mohutné demonštrácie namierené proti korupcii.
debata (2)

Informoval o tom v pondelok server BalkanInsight. Zatiaľ poslednou obeťou sa stala novinárka a fotografka Teodora Mafteiová, ktoré v pondelok podľahla zraneniam, ktoré pri požiari utrpela.

Pre nešťastie sa minulý týždeň v Rumunsku konali mohutné demonštrácie namierené proti korupcii a s tým súvisiace nedodržiavanie bezpečnostných štandardov. V ich dôsledku minulý týždeň v stredu podal demisiu aj s celou vládou premiér Victor Ponta.

V nemocniciach v Rumunsku stále zostáva 83 ľudí, ktorí 30. októbra utrpeli zranenia počas koncertu s pyrotechnickou šou, ktoré požiar spôsobila. Približne 21 z nich je v kritickom alebo vážnom stave a nadchádzajúce dni podľa lekárov rozhodnú, či títo ľudia prežijú. Stav ostatných zranených je stabilizovaný.

Tridsaťšesťročná Mafteiová bola tiež blogerka a na koncert do bukureštského klubu išla z pracovných dôvodov. Po požiari jedna z rumunských reštaurácií usporiadala predajnú výstavu fotografií, ktoré Mafteiová kúpila v lete v Londýne. Chcela tak vybrať peniaze na jej liečenie. Novinárku previezli s vážnymi popáleninami do nemocnice v Izraeli, svojim zraneniam ale v pondelok podľahla.

Bývalý starosta mestského obvodu, kde k nešťastiu došlo, Cristian Popescu Piedone a ďalšie dvaja radní boli podľa informácie servera BalkanInsight už v sobotu zatknutí. Nesú vraj zodpovednosť za to, že klubu umožnili prevádzku, hoci nemal príslušné úradné povolenie, predovšetkým od hasičov. Starosta už kvôli tragédii minulý týždeň odstúpil s odôvodnením, že cíti morálnu zodpovednosť.

Rumunsko v minulých dňoch zahájilo prepravu popálených osôb do špeciálnych zdravotníckych zariadení v Rakúsku, Belgicku, Izraeli a Holandsku. Ďalších postihnutých by tento týždeň mali prijať aj nemocnice v Británii, Francúzsku, Nemecku a Nórsku. Náklady leteckej prepravy hradí vláda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Rumunsko