OBSE: Prímerie na Ukrajine je veľmi krehké

Osobitná pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine považuje súčasný stav v Donbase za "mimoriadne krehký". V rozhovore pre nemeckú spravodajskú stanicu Deutsche Welle to uviedol podpredseda misie OBSE Alexander Hug.

10.11.2015 10:16
debata (11)

Prímerie na východe Ukrajiny nadobudlo platnosť 1. septembra, pričom obe strany konfliktu – vládne sily i proruskí separatisti – deklarujú, že ho dodržiavajú.

OBSE však upozornila, že počas uplynulých dvoch týždňov opäť došlo k obetiam na životoch. Hug zdôraznil, že nejde o obete výbuchov nášľapných mín, ale o obete pokračujúceho konfliktu, pričom k nim došlo na oboch stranách.

Hug súčasne priznal, že v posledných dňoch sa napätie zmiernilo. Zdôraznil však, že „fakt, že stále zomierajú ľudia, svedčí o mimoriadnej krehkosti prímeria“. Za veľký problém označil aj zamínovanie území v oblasti ozbrojeného konfliktu.

„Oblasti pozdĺž demarkačnej čiary sú doslova prešpikované mínami a nevybuchnutými granátmi,“ uviedol. Spresnil, že veľmi problémovými zónami sú okolie letiska v Donecku a dediny Širokyne, ako aj oba brehy rieky v meste Stanycia Luhanska.

Operácia ukrajinskej vládnej armády proti prorusky ladeným silám na východe Ukrajiny sa začala pred pol druha rokom. Na rokovaniach, ktoré sa konali vo februári tohto roku v bieloruskom Minsku, sa obe strany dohodli na zastavení paľby a odsune ťažkej bojovej techniky, ako aj na zmenách v ústave, decentralizácii a osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti.

Dohoda o prímerí sa však sporadicky porušuje a dochádza k obnovovaniu bojov, aj s obeťami na životoch.

Agentúra TASS v utorok informovala, že ukrajinská armáda v noci na utorok intenzívne ostreľovala oblasť okolo letiska v Donecku. Podľa proseparatistickej tlačovej agentúry DAN mínometná paľba trvala deväť hodín. Obete na životoch si nevyžiadala.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #OBSE #kríza na Ukrajine