Nemecko stojí o zotrvanie Británie v EÚ

Nemecko sa musí zasadiť o to, aby Británia zostala členom Európskej únie. Zhodli sa na tom nemeckí politici a predstavitelia veľkých firiem v reakcii na zoznam požiadaviek na reformu EÚ, ktorý v utorok predstavil britský premiér David Cameron. Podľa nemeckých médií však Cameronov zoznam reforiem nepriniesol nič nové, všetky požiadavky sú už dlhšiu dobu známe.

11.11.2015 10:52
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (5)

„Urobili sme veľa pre to, aby sme umožnili Grécku zotrvať v eurozóne. Mali by sme vynaložiť prinajmenšom rovnaké úsilie, aby sme v EÚ udržali našich dôležitých britských partnerov,“ povedal serveru Focus Online Ralph Brinkhaus, ktorý je podpredsedom poslaneckého klubu konzervatívnej únie CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej.

Rovnaký názor má aj prezident Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Ulrich Grillo. „Odchod Británie by vyvolal veľkú neistotu v celej Európe,“ varoval s tým, že takýto krok by mal negatívne dopady na nemeckú ekonomiku.

Merkelová hneď v utorok vyjadrila „rozumnú dôveru“ v to, že únia sa dohodne s Britániou tak, aby sa zabránilo britskému odchodu.

Podľa nemeckých médií však Cameron pri predstavení požiadaviek na reformu nepovedal nič nové. „To, čo Cameron v utorok svojím obvyklým žoviálnym tónom predniesol ako britský reformný program, je bluf. Žiadna časť jeho napäto očakávanej reči nebola nová. Požiadavky, ktoré teraz stoja čierne na bielom, sa už niekoľko mesiacov starostlivo skúmajú v Bruseli i vo veľkých európskych metropolách,“ napísal denník Die Welt.

Zverejnenie požiadaviek je podľa komentátorov taktická hra, v ktorej chce britský premiér ukázať svojim voličom rozhodný postoj, zároveň sa však snaží oslabiť nálady proti zotrvaniu v únii. „Cameron sa musí vysporiadať s taktickou dilemou. Ak by jeho požiadavky boli príliš veľké, mohol by prehrať. Ak by naopak požadoval príliš málo, Brusel by mu to splnil, ale doma by vyvolal dojem, že toho nezmenil dosť. Cameronovým východiskom je teda vágnosť,“ napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cameron okrem iného požaduje obmedzenie slobody pohybu občanov EÚ, ktorá je podľa Londýna sprevádzaná zneužívaním britského sociálneho systému. Žiada tiež posilnenie úlohy národných parlamentov v EÚ a nechce, aby sa Británia podieľala na prehlbovaní európskej integrácie. Novú podobu vzťahov s EÚ chce Cameron dojednať skôr, než vypíše referendum o ďalšom zotrvaní svojej krajiny v únii. To by sa podľa niektorých odhadov mohlo konať už v druhej polovici budúceho roka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Veľká Británia #David Cameron