Kurdi v Iraku začali ofenzívu s cieľom dobyť Sindžár

Jednotky irackých Kurdov začali operáciu, ktorej cieľom je dobytie mesta Sindžár, ktoré ovláda radikálna organizácia Islamský štát (IS). S odvolaním sa na úrady kurdskej samosprávy o tom informovala agentúra AP. Kurov zo vzduchu svojimi náletmi na pozície islamistov podporila aj koalícia vedená USA.

12.11.2015 09:35
debata (24)

Pozemnej operácie sa podľa kurdskej autonómnej vlády zúčastňuje až 7 500 príslušníkov kurdských milícií. Cieľom podujatia je okrem dobytia samotného severoirackého mesta aj zabezpečenie strategických zásobovacích trás a údajne aj vytvorenie nárazníkovej zóny, ktorá by Sindžár a jeho obyvateľov chránila pred bombardovaním radikálmi.

Koalícia vedená USA už v stredu večer a vo štvrtok nadránom zaútočila zo vzduchu na desiatky cieľov islamistov, aby Kurdom pripravila pôdu pre ofenzívu. Podľa agentúry Reuters na pozemnú akciu osobne dohliada prezident kurdskej autonómie na severe Iraku Masuda Barzání.

Oblasť pohoria Sindžár a rovnomenné mesto, ktoré leží na jeho južnom úpätí, dobyl IS na začiatku vlaňajšieho augusta. Desiatky tisíc ľudí kvôli postupu islamistov utiekli zo svojich domovov, z veľkej časti sa jednalo o príslušníkov nábožensko-etnickej menšiny jezídov. Tisíce jezídov, ktorých IS považuje za uctievačov diabla, islamisti zajali a donútili prestúpiť na islam. Ženy a dievčatá radikáli údajne zneužívajú ako sexuálne otrokyne.

Úplné oslobodenie mesta Sindžár by znamenalo významnú strategickú výhodu v boji s radikálmi. Prerušilo by sa tým totiž spojenie medzi dvoma ich baštami – Rakkou v severovýchodnej Sýrii a Mosulom, najväčším mestom na severe Iraku, ktoré IS obsadil pri bleskovej ofenzíve vlani v júni.

Kurdi sa pokúsili dobyť Sindžár už vlani v decembri, ale bez úspechu. Podľa agentúry AP odvtedy radikáli v očakávaní ďalšieho podobného útoku podstatne posilnili obranu mesta.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Kurdi #IS