Turecká polícia podnikla raziu v sídle opozičného denníka Zaman

Turecká polícia podnikla raziu v sídle hlavného opozičného denníka Zaman, ktorý je spájaný s ideovým rivalom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pred budovou hliadkovali policajti vybavení vodným delom, zatiaľ čo ďalší policajti a právnici prehľadávali v stredu večer kancelárie denníka, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na spomínaný turecký list.

12.11.2015 11:12
debata (2)

Razia, ktorá nasledovala po podobnej operácii proti opozičným televíznym staniciam z minulého mesiaca, je podľa denníka Zaman „ohrozením slobody médií“. Médiá, ktoré sa stali terčom razií, sú spájané s duchovným Fethullahom Gülenom, ktorý žije v exile v USA. Erdogan ho obviňuje, že sa s pomocou svojich stúpencov v Turecku pokúša o jeho zvrhnutie, čo Gülen odmieta.

Stredajšiu akciu začala polícia po tom, čo sa objavili informácie, že Zaman tlačí „pirátsku“ verziu svojich novín. Právnici mediálnej skupiny, do ktorej denník patrí, označili policajnú operáciu za nelegálnu. Organizácia na ochranu ľudských práv aj západní spojenci Turecka vyjadrili v uplynulých týždňoch znepokojenie nad tým, čo je vnímané ako kampaň s cieľom umlčať vládnych rivalov a kritické médiá, poznamenala AFP.

Rovnako Európska komisia vo svojej tohtoročnej správe vydanej v utorok poukázala na nedostatky Turecka v oblastiach ako je vláda práva, základné práva a súdnictvo, či v otázkach slobody slova a zhromažďovania. Komisár EÚ pre rozšírenie Johannes Hahn v tejto súvislosti spomenul práve silnejúci tlak a zastrašovanie novinárov a médií či zmeny v zákonoch, ktoré umožňujú blokovať obsah na internete.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Fethullah Gülen #Zaman