Švédsko kvôli migračnej kríze zaviedlo hraničné kontroly

Švédsko od štvrtkového poludnia zaviedlo dočasné kontroly na svojich južných hraniciach v reakcii na mohutný príliv utečencov do krajiny. Informovalo o tom švédske vydanie internetového denníka The Local. Opatrenie bude platiť desať dní s tým, že môže byť predlžované.

12.11.2015 13:46
švédsko, hranice, hraničné kontroly, Foto: ,
Hranice bude Švédsko kontrolovať desať dní s tým, že toto opatrenie sa bude môcť predĺžiť.
debata (11)

Kontroly prebiehajú na moste cez prieliv Öresund medzi Dánskom a Švédskom a tiež v prístavných termináloch trajektov plávajúcich z Dánska a z Nemecka. Švédska polícia vo štvrtok vyzvala ľudí, ktorí cestujú zo susedných krajín do Švédska či opačným smerom, aby si so sebou vzali pasy alebo iné identifikačné dokumenty.

Štokholm chce týmto spôsobom zabezpečiť, že utečenci prichádzajúci do Švédska budú náležite zaregistrovaní. Cieľom opatrenia je „znovu nastoliť na švédskych hraniciach poriadok“, uviedol švédsky premiér Stefan Löfven na summite o migrácii na Malte.

„Pri prijímaní utečencov musí byť poriadok,“ dodal s tým, že partneri Švédska z krajín EÚ rozhodnutie Štokholmu chápu. Vysídlenci budú mať podľa švédskych úradov možnosť vo Švédsku požiadať o azyl alebo sa vrátiť do svojej vlasti alebo zvoliť do cieľovej krajiny – spravidla Nórsko či Fínsko – inú trasu ako cez švédske územie.

Øresundsbroen medzi Dánskom a Švédskom denne využije na 20 000 áut a zatiaľ nie je jasné, nakoľko hraničné kontroly ovplyvní každodenné dochádzanie do zamestnania tisícov ľudí, ktorí bývajú v jednej zo spomínaných severských krajín a pracujú v druhej.

Na opatrenia sa tiež pripravujú úrady severonemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko, kde by mohla zostávať časť utečencov pôvodne mieriacich do Švédska. V mestách Kiel, Lübeck a Flensburg vybudovali núdzové ubytovacie zariadenia. V októbri cez Šlezvicko-Holštajnsko prúdilo denne asi 1 000 migrantov, z ktorých väčšina mierila práve do Švédska.

Švédsky minister vnútra Anders Ygeman oznámil opätovné zavedenie pasových kontrol v stredu večer. Švédsko sa svojím rozhodnutím pripája k niekoľkým krajinám schengenského systému voľného pohybu osôb, ktoré sa pod tlakom utečeneckej krízy rozhodli dočasne svoje hranice opäť kontrolovať. Rovnaké rozhodnutie urobili napríklad Nemecko, Rakúsko či Holandsko.

Pred necelými tromi týždňami švédska vládna koalícia uzavrela dohodu so štvoricou hlavných opozičných strán, podľa ktorej bude Štokholm udeľovať utečencom dočasné povolenia na pobyt miesto doterajších trvalých.

Hovorkyňa švédskej strany Zelených Magda Rasmussonová zdôraznila, že zavedenie hraničných kontrol „neznamená, že by sa pre prichádzajúcich nejako menilo právo požiadať o azyl“. Hlavné švédske opozičné zoskupenie Umiernená koaličná strana, ktoré v poslednom čase pritvrdilo svoj postoj k utečencom, uviedlo, že nové opatrenie bude nedostatočné.

Švédsko patrí spolu s Nemeckom k štátom únie, ktoré prijímajú najviac utečencov. Do krajiny, ktorá má približne 9,8 milióna obyvateľov, od začiatku roka dorazilo celkovo 122 000 utečencov. Švédsky migračný úrad odhaduje, že ich do krajiny tento rok príde 160 000 až 190 000, a už skôr varoval, že ďalším utečencom nedokáže zabezpečiť strechu nad hlavou.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Švédsko #hraničné kontroly #hraničné priechody #migračná kríza