K bombovým útokom v Bejrúte sa prihlásil Islamský štát

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k štvrtkovým dvom bombovým útokom v libanonskej metropole Bejrút, informovala agentúra Reuters. IS vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri uviedol, že jeho členovia vyhodili do vzduchu motorku naloženú výbušninami.

12.11.2015 18:38 , aktualizované: 22:09
debata (4)

Keď sa na mieste zhromaždili ľudia, odpálil sa medzi nimi samovražedný atentátnik. „Jeden z našich hrdinských mučeníkov sa vyhodil do vzduchu, pričom zabil 40 ľudí a 200 ďalších zranil,“ citovala z vyhlásenia IS agentúra DPA.

Aj panarabská televízia al-Džazíra s odvolaním sa na libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedla, že bombové útoky si vyžiadali najmenej 41 mŕtvych a vyše 200 zranených. Spravodajská stanica BBC k tomu doplnila, na mieste útokov sa našlo aj telo tretieho atentátnika, ktorý však výbušniny neaktivoval.

Šiitské hnutie označilo útoky za „zločin“ a sľúbilo, že bude pokračovať v boji proti „teroristom“.

Pri útokoch zahynulo najmenej 37 ľudí

Najmenej 37 mŕtvych a skoro 200 zranených si vyžiadali samovražedné útoky spáchané vo štvrtok na južnom predmestí Bejrútu. S odvolaním sa na políciu a svedkov to oznámil libanonský denník The Daily Star a server L'Orient le Jour. Predchádzajúca bilancia hovorila o 27 mŕtvych a asi 100 zranených.

Atentátnici útočili v oblasti ovládanom šiitskym Hizballáhom. Útočníci odpálili nálože v asi sedemminútovom odstupe okolo 17:00 SEČ pred šiitskym centrom na predmestí Burdž Barádžna.

Agentúra AFP napísala, že štvrte ovládané Hizballáhom boli od júla 2013 do vlaňajšieho februára terčami ôsmich atentátov. Hizballáh je spojencom Sýrie a jeho členovia tam bojujú po boku sýrskej armády.

Libanon je ochromený dlhou politickou krízou, kvôli ktorej je okrem iného od vlaňajšieho mája bez prezidenta. Parlament po ročnej odmlke začal vo štvrtok pracovať.

Podľa agentúry Reuters však bola aj pri rokovaní zjavná veľká rozdelenosť politického poľa. Poslanci jednej strany zo sály odišli, najproblematic­kejšie otázky na program ani neboli dané.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Bejrút #samovražedné útoky