Jeden z útočníkov v Bejrúte bol Libanončan najatý IS

Jeden z atentátnikov, ktorý prežil štvrtkový útok na šiitskom predmestí Bejrútu, vyšetrovateľom povedal, že je Libanončan a že si ho najala radikálna organizácia Islamský štát (IS). Spolu s ďalšími tromi útočníkmi prišiel do Libanonu zo Sýrie pred dvoma dňami, uviedla televízia CNN.

13.11.2015 19:55
Libanon, Bejrút, útok, Foto: ,
Libanonská armáda drží stráž pri vraku auta, ktoré poškodili štvrtkové bombové útoky v Bejrúte.
debata

Pri útoku, ku ktorému sa IS prihlásil už vo štvrtok, zahynulo 44 osôb a vyše 200 ďalších utrpelo zranenia. V krajine bol v piatok za obete vyhlásený štátny smútok.

Libanonské médiá dávajú útok do súvislosti s pôsobením šiitského Hizballáhu v Sýrii, pretože dejiskom útoku bolo predmestí Burdž Barádžna, ktoré ovláda práve Hizballáh. Táto organizácia bojuje v sýrskej vojne na strane tamojšej armády.

Libanonská tajná služba sa obáva, že IS vyslal do Libanonu celú bunku atentátnikov. Tento týždeň bol v libanonskom Tripolise zadržaný muž s pásom náloží pripravených k samovražednému atentátu. Pri štvrtkovom útoku odpálili nálože dvaja zo štyroch atentátnikov, jedného našli mŕtveho, ale výbušniny použiť nestačil. Štvrtého chytili na úteku. Muža, ktorý sa stal jednou z obetí útoku, vyhlásili za hrdinu, pretože jednému z atentátnikov zabránil vstúpiť do posvätnej šiitskej modlitebne, čím zabránil ešte väčšiemu masakru.

Atentáty odsúdilo okrem iného Francúzsko, Spojené štáty aj OSN. Kondolenčný telegram prezidentovi Libanonskej republiky poslal český prezident Miloš Zeman. „S hlbokým zármutkom som prijal správu o neospravedlni­teľných útokoch teroristov na južnom predmestí Bejrútu,“ uvádza sa v texte. „Som zdrvený a rozhorčený týmto krvavým zločinom a rád by som Vás uistil, že boj proti terorizmu patrí k mojim hlavným prioritám v zahraničnej politike,“ dodal Zeman.

Bojovníci IS naposledy zaútočili v Libanone na kruhy spojené s Hizballáhom pred viac ako rokom. Libanonská tlač sa zaoberá otázkou, prečo táto skupina útoky obnovila práve teraz. Server L'Orient le Jour napísal, že IS môže reagovať na nové kolo rokovaní o Sýrii, ktoré sa bude konať v sobotu vo Viedni. Hľadá sa tam riešenie sýrskej krízy a IS, ktorý účastníkom rozhovorov nie je, s mnohými návrhmi nesúhlasí.

Pravdepodobnejším vysvetlením načasovania útoku je však údajne vývoj na bojisku v Sýrii. Hizballáh a Irán, ako ďalší spojenec Damasku, údajne znásobili pomoc sýrskej armáde. Iránske revolučné gardy vraj do Sýrie vyslali 10-tisíc mužov a Hizballáh nasadil 5-tisíc svojich bojovníkov. Vylúčené podľa tlače nie je ani to, že štvrtkový útok v Bejrúte bol priamou odvetou za útok na zhromaždení sunnitských náboženských predstaviteľov v severolibanonskom Arsale, kde 5. novembra zahynulo deväť ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Libanon #Bejrút #IS