Turecké úrady údajne zatkli spoločníka Džihádistu Johna

Turecké úrady zadržiavajú podozrivého spoločníka lídra extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), známeho pod prezývkou Džihádista John, ktorý pravdepodobne zahynul vo štvrtok v sýrskom meste Rakka pri útoku amerického bezpilotného lietadla. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených tureckých predstaviteľov.

13.11.2015 21:47
debata

Podľa tureckých úradov je zadržaným mužom Aine Lesley Davis, jeden zo skupiny britských islamistov údajne poverených strážením cudzincov, ktorých militanti z Islamského štátu v Sýrii väznia. Turecké bezpečnostné sily zatkli Davisa v Istanbule, ale vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie odmietli zverejniť akékoľvek podrobnosti o prípade.

Bývalí rukojemníci IS uvádzajú, že stráženie cudzincov v Sýrii mali na starosti traja britskí islamisti, ktorých britské médiá pre ich anglický prízvuk prezývajú John, Paul a Ringo – podľa krstných mien troch členov skupiny Beatles.

Džihádistu Johna, známeho z videí zachytávajúcich brutálne vraždy zajatcov IS, v minulosti identifikovali ako 27-ročného Mohammeda Emwaziho z Londýna. Naposledy sa objavil na videozázname Islamského štátu v januári. Video ho zachytávalo pri vražde japonského rukojemníka Kendžiho Gotóa.

Okrem toho sa Džihádista John podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov. Celosvetovo sa smutne známym Džihádista John stal pred vyše rokom, keď zavraždil amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Džihádista John #IS