Očití svedkovia v Paríži hovoria o okamihoch hrôzy

Najtragickejším zo série šiestich atentátov, ktorým v noci v Paríži podľahlo prinajmenšom 127 ľudí sa stal útok v koncertnej hale Bataclan, kde práve hrala americká rocková skupina Eagles of the Death Metal. Podľa doterajších informácií zostalo na mieste asi 80 mŕtvych. Francúzske médiá incident opisujú ako "krvavý kúpeľ".

14.11.2015 07:39 , aktualizované: 09:57
Francúzsko, Paris, Bataclan Foto: ,
Ľudia s ochrannou fóliou od záchranarov po útoku v parížskej hale Bataclan po teroristickom útoku, pri ktorom zahynuli desiatky ľudí.
debata (96)

„Jeden človek bol na zemi, ďalší bol zranený do nohy, ďalší na krku. Záchranári sa mu snažili pomôcť, ale medzitým zomrel. A potom sa zase začalo strieľať. Vbehol som do prvej uličky a bežal som a bežal som a vbehol som do prvého otvoreného baru,“ rozprával agentúre AFP tridsiatnik, ktorý chcel zostať v anonymite.

Teroristické útoky v Paríži
Teroristické útoky v Paríži
+15Kvety pred francúzskym konzulátom na newyorskom...

Ďalší z hudobných fanúšikov z Bataclan Benoît Werner povedal, že videl jedného z útočníkov z piatich metrov. „Vyzeral úplne obyčajne, len mal kalašnikov. Ľahli sme si do uličky medzi sedadlami a zakrádali sa preč,“ povedal Werner, ktorý bol na balkóne a podarilo sa mu vyviaznuť.

„Bolo to úplne neskutočné, keď sme vyšli zo sály, videli sme mŕtvoly,“ povedal AFP.

Podľa francúzskych médií sa podarilo z Bataclanu asi 60 ľuďom uniknúť tak, že sa jeden po druhom dostali na strechu budovy. Hotely v okolí koncertnej haly sú plné šokovaných ľudí, ktorí prežili.

Ďalší z teroristických útokov sa odohral pri štadióne Stade de France, kde sa práve hral zápas futbalový zápas Francúzsko – Nemecko. Keď sa ozvali explózie, diváci sa mykli, ale nechápali ešte závažnosť toho, čo sa deje.

Francúzskeho prezidenta odviezla ochranka, nad štadiónom krúžil vrtuľník. Zápas pokračoval, aj keď okolie štadióna bolo uzavreté. Po zápase boli vystrašení diváci na ploche, sledovali svoje telefóny a snažili sa vyhnúť panike, informoval denník Le Figaro.

„Asi 25 minút po začiatku sme počuli explózie. Normálne sa pokračovalo. Myslel som, že to je vtip,“ povedal 37-ročný Ludovic Klein z Limoges, ktorý bol na zápase s desaťročným synom. „Evakuácia prebehla v pokoji,“ dodal.

V ulici de Charonne, ďalšom mieste útoku, sa ozvali tri alebo štyri dávky, potom jednotlivé výstrely. „Všade bola krv, na zemi ľudia … Neviem, či boli mŕtvi, som ešte v šoku,“ povedal jeden z okoloidúcich.

Obyvateľ ulice zverejnil na Twitteri snímku urobenú z okna jeho bytu. Na zemi sú vidieť mŕtve telá zakryté prestieradlami.

„Išiel som si niečo kúpiť a videl som s hrôzou telá na chodníku. Ľudia z okien hádzali prestieradlá, aby ich mohli zakryť … Je to ako za vojny,“ uviedol podľa Le Figaro mladík, ktorý býva vedľa ulice de Charonne.

Dvaja zamestnanci reštaurácie s rýchlym občerstvením McDonald's na rohu ulíc de la Fontaine-au-Roi a Faubourg-du-Temple rozprávajú, že k streľbe došlo hneď vedľa bufetu. Na zemi boli vraj mŕtvi ľudia, slzy, krik, panika. Zamestnanci utiekli na prvé poschodie. Podľa nich útok trval nanajvýš minútu a pol.

„Bol som naproti v gréckom bufete, keď prišiel muž a začal strieľať na ľudí na terase reštaurácie,“ povedal ďalší svedok. „Vošiel do vedľajšieho baru a keď vyšiel, videl som na zemi mŕtve telá … Zasiahnutí boli aj dvaja ľudia v aute,“ dodal.

Britský denník The Guardian hovoril s britským psychoterapeutom Markom Colclough, ktorý bol tiež svedkom útoku v uliciam de la Fontaine.

„Bol to ľavák a strieľal v dávkach po troch až štyroch výstreloch. Celkom zámerne, profesionálne. Zastrelil troch alebo štyroch ľudí na stoličkách pred reštauráciou. Videli sme, ako padli k zemi. Potom sa otočil a strelil do jedného auta. Potom vošiel do reštaurácie. Otočil sa doľava a doprava a potom začal strieľať. V tej chvíli sme padli k zemi. Bolo to 15, možno 20 výstrelov. Potom všetko stíchlo,“ povedal.

Francúzska spravodajská televízia priniesla rozhovor s mužom, ktorý bol blízko štadiónu Stade de France, keď sa ozvali výbuchy. Ukázal poškodený telefón, ktorý mu vraj zachránil život, keď zachytil šrapnel z nálože.

Prehľad miest spojených s útokmi v Paríži

Pri masakre zahynulo najmenej 127 ľudí, viac než dvesto je zranených.

  • Koncertná sieň Bataclan:

V jednom z najznámejších hudobných klubov v Paríži zahynulo 85 ľudí, prevažne mladých ľudí, ktorí prišli na koncert skupiny Eagles of Death Metal. Štyria útočníci, ktorí si z návštevníkov koncertu spravili zajatcov, potom ľudí popravovali a nakoniec sa sami vyhodili do povetria.

  • Štadión Stade de France:

Samovražedné útoky sa podľa polície odohrali blízko dvoch vchodov do štadiónu a pri blízkej reštaurácii McDonald's. Zahynuli zrejme štyria ľudia, traja z nich pritom boli atentátnici. Na futbalovom zápase Francúzsko-Nemecko bol prítomný aj prezident Francois Hollande, ktorého evakuovali.

  • Kaviareň La Belle Equipe:

V priestoroch pouličnej kaviarne a japonskej reštaurácie na ulici Rue de Charonne zahynulo pri útoku zrejme 19 ľudí.

  • Bar Le Carillon a reštaurácia Le Petit Cambodge:

V priestoroch baru a blízkej kambodžskej reštaurácie s rýchlym občerstvením na ulici Rue Alibert si streľba teroristov vyžiadala 13 obetí.

  • Ulica Avenue de la République:

Po útokoch zomrelo 5 ľudí.

  • Bulvár Beaumarchais:

Pri streľbe zahynul jeden človek.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výbuchy #Paríž