Hollande: Francúzsko zintenzívni boj proti Islamskému štátu v Sýrii

Francúzsko zintenzívni letecké údery proti radikálnej organizácii Islamský štát v Sýrii. V príhovore k poslancom oboch komôr francúzskeho parlamentu to uviedol prezident François Hollande. Paríž podľa neho tiež požiada Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala rezolúciu namierenú proti radikálom z Islamského štátu.

16.11.2015 17:37 , aktualizované: 18:46
Francúzsko, Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande vo Versailles počas vystúpenia na spoločnom zasadnutí oboch komôr francúzskeho parlamentu - Národného zhromaždenia a Senátu.
debata (89)

Francúzsky prezident povedal, že je potrebné vytvoriť širokú koalíciu na boj proti Islamskému štátu v Sýrii. V najbližších dňoch sa preto zíde s prezidentmi USA a Ruska, Barackom Obamom a Vladimirom Putinom.

Už vo štvrtok vyšle Paríž podľa Hollanda na podporu svojho boja proti IS do východného Stredomoria lietadlovú loď Charles de Gaulle, čo by malo strojnásobiť akcieschopnosť jeho lietadiel. Francúzsko vraj proti islamistom zasiahne nielen v Sýrii, ale aj v Iraku a v Mali.

V stredu vláda predloží parlamentu návrh na predĺženie výnimočného stavu na tri mesiace. Hollande ho vyhlásil po piatkových atentátoch. Francúzov v tejto súvislosti požiadal o vytrvalosť a jednotu.

Hollande oznámil, že plánuje zmenu francúzskej ústavy. Zákon by podľa neho mal umožniť odobrať usvedčeným teroristom, ktorí majú dvojité občianstvo, francúzsku štátnu príslušnosť, a zamedziť im tak v návrate do krajiny. Nabudúce by podľa prezidenta malo byť tiež jednoduchšie vyhostiť cudzincov, ktorí predstavujú ohrozenie národnej bezpečnosti.

Francúzsko podľa prezidenta požaduje efektívnejšiu kontrolu vonkajších hraníc Európskej únie, čo má podľa Hollanda zamedziť obnovovaniu kontrol na jednotlivých národných hraniciach a demontáž Európskej únie.

Francúzsko vo vojne s terorizmom

Francúzsko je podľa Hollanda vo vojne, ale nie vo vojne s inou civilizáciou, pretože atentátnici žiadnu civilizáciu nezastupujú. Francúzsko je vo vojne s terorizmom, vyhlásil prezident. Ľuďom, ktorí utekajú pred radikálmi podobnými tým, ktorí spáchali útoky v Paríži, je podľa Hollanda potrebné poskytnúť azyl.

Šéf Elyzejského paláca tiež prisľúbil, že Francúzsko v nasledujúcich dvoch rokoch vytvorí v oblasti bezpečnosti a justície 8 500 nových pracovných miest. Rady polície a miestnej polície by malo posilniť 5 000 ľudí, justíciu a väzenskú službu 2 500 a pohraničníkov 1 000 ľudí. V rámci polície by mali byť posilnené predovšetkým protiteroristické tímy. Hollande tiež prisľúbil, že do roku 2017 nebude škrtať v armádnom rozpočte. Bezpečnosť je podľa neho dôležitejšia ako rozpočtové pravidlá Európskej únie.

Medzi obeťami piatkových útokov sú okrem Francúzov aj občania 19 ďalších krajín, informoval poslancov oboch komôr parlamentu Hollande. Terčom boli mladí ľudia a akcie sa zameriavali predovšetkým na francúzske hodnoty a životný štýl. O útokoch sa podľa francúzskeho prezidenta rozhodlo v Sýrii, zorganizovali sa v Belgicku a boli vykonané vo Francúzsku. Pritom podľa neho Francúzi zabíjali Francúzov. Celkom zahynulo 129 ľudí, stovky ďalších utrpeli zranenia. Na záver príhovoru Hollande prisľúbil „vymazať terorizmus" a spolu s poslancami zaspieval francúzsku hymnu.

K spoločnému zasadnutiu oboch komôr parlamentu vo Versailles naposledy prehovoril v roku 2009 vtedajší prezident Nicolas Sarkozy. Hovoril vtedy o vplyve svetovej finančnej krízy.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Islamský štát #útoky v Paríži