Obama vyzval Rusko, aby sa v Sýrii viac zameralo na Islamský štát

Americký prezident Barack Obama dnes vyzval Rusko, aby svoju pozornosť v Sýrii zameralo viac na boj proti Islamskému štátu (IS), a menej na podporu prezidenta Assada. Vyzdvihol úlohu Ruska pri riešení krízy v Sýrii a označil ho za konštruktívneho partnera.

18.11.2015 07:50
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama.
debata (162)

Obama označil za príhodnú reakciu utorkový sľub ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko chytí strojcu nedávnej explózie ruského lietadla nad Sinajským polostrovom a zintenzívnenie ruských vzdušných úderov proti radikálom v Sýrii.

„Ak skutočne presunie svoju pozornosť a pozornosť svojej armády na to, čo je hlavnou hrozbou – čo je IS – potom to radi vidíme,“ povedal Obama na okraj summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Manile.

„Takto v niekoľkých posledných týždňoch nerokovali. Možno, že teraz, keď vidí, že IS zložil jedno z ich lietadiel pri hroznom nešťastí, bude tá zmena orientácie pokračovať,“ poznamenal Obama.

Šéf Bieleho domu potvrdil, že mal niekoľko rozhovorov s Putinom minulý týždeň na summite G20 v Turecku a predtým v sídle OSN v New Yorku. Podľa agentúry AFP privítal úlohu Ruska v rozhovoroch o ukončení krízy v Sýrii a s poukázaním na nedávne rokovania vo Viedni o tejto otázke povedal, že Moskva bola „konštruktívnym partnerom“ v úsilí o politickú transformáciu Sý­rie.

„Problémom bolo, že ich počiatočný vojenský vpád do Sýrie bol možno viac zameraný na podporu pána Asada a zacielený na umiernenú opozíciu, než aby cielil na tých ľudí, ktorí ohrozujú nás, Európu a Rusko,“ vyhlásil Obama.

Rusko začalo nálety v Sýrii koncom septembra. Od začiatku tvrdilo, že jeho hlavným cieľom je Islamský štát, ale väčšina bômb dopadla na územie kontrolované inými skupinami bojujúcimi proti režimu ruského spojenca Asada.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama #Islamský štát