Francúzsko vyslalo do bojov proti islamistom lietadlovú loď

Z vojenskej námornej základne v Toulone na juhu Francúzska v stredu vyplávala francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle.

18.11.2015 13:47
lietadlová loď, Charles de Gaulle Foto: ,
Francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle vyplávala zo svojho domovského prístavu v Toulone.
debata (26)

Smeruje do východného Stredomoria, kde sa zapojí do bojov proti samozvanému Islamskému štátu (IS), uviedla agentúra AFP. Posilnenie tamojšej palebnej sily Francúzska nariadil prezident François Hollande krátko po piatkových atentátoch v Paríži, ku ktorým sa prihlásilo práve hnutie IS.

Lietadlová loď Charles de Gaulle dopláva do oblasti operácií neďaleko Sýrie či Líbye za niekoľko dní. S 26 stíhačkami, z ktorých 18 je typu Rafale a osem typu Super-Etandard, strojnásobí údernú silu francúzskeho letectva proti IS, hlavne v Sýrii, spresnil pred vyplávaním admirál Jean Crignola. Ten velí celej misii Task Force 476, ktorá zahŕňa okrem francúzskeho námorníctva a letectva tiež niekoľko zahraničných plavidiel vrátane fregát z Británie a Belgicka.

Keď bojovníci IS vyhlásili, že piatkové útoky v Paríži boli odplatou za útoky Francúzska proti islamistom na Blízkom východe aj inde, udreli francúzske stíhačky v nedeľu večer bezprecedentnou silou na pozície IS v Sýrii. Hollande vyhlásil, že Francúzsko bude v útokoch vytrvalo pokračovať. „Francúzsko je vo vojne. Sme vo vojne proti terorizmu džihádistov, ktorý ohrozujú celý svet,“ povedal prezident.

Francúzsko vraj proti islamistom zasiahne nielen v Sýrii, ale aj v Iraku a v Mali.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lietadlová loď #Islamský štát