Vo Francúzsku prekvitá trh s amatérskymi videami z útokov

Vo Francúzsku sa rozvinul obchod s amatérskymi videozáznamami okolo teroristických útokov v Paríži. Ako napísal denník Le Monde, tento jav nie je úplne nový, napriek tomu intenzita obchodovania so záznamami reportérom vyrazila dych.

20.11.2015 09:33
Paríž, útoky, reportér Foto: ,
Novinári natáčajú reportáž pred domom jedného z atentátnikov. Svedkovia atentátov im konkurujú svojimi amatérskymi zábermi, s ktorými obchodujú.
debata (14)

„Piate video je osudné, vyzerá ako film,“ hovorí obyvateľ parížskeho predmestia Saint-Denis, ktorý sa snaží predať novinárom amatérske zábery z útoku polície zo stredy dopoludnia 18. novembra. Za video požaduje 400 eur.

„Ak sú vidieť zábery streľby a policajt v temnej diaľke, je to za 500 eur, inak len zvuk je za 100 eur,“ hovorí spravodajský editor Pascal Jalabert, ktorého cituje FTVinfo.

Iný novinár priamo z FTVinfo Kocila Makdeche rozpráva, ako mu predajcovia v rohu ulice ponúkli zábery skryté „pod kabátom“. Iní sa púšťajú do „podnikania“, bez toho aby sa nejako zvlášť skrývali. Le Petit Journal nakrútil skupinu osôb, ktorí obchodujú so záznamami priamo na ulici.

Okolnosti policajného útoku posilňujú množstvo a záujem o amatérske dokumenty. Pôsobivá prestrelka medzi policajtmi a džihádistami zabarikádovanými v ulici Corbillon sa začala v stredu veľmi skoro ráno, asi o 4:30 hod. Mnohí obyvatelia ju natáčali zo svojich smartfónov, až kým na miesto postupne nezačali prichádzať televízne štáby.

Amatérske záznamy zachytávajúce dom, v ktorom sa nachádzali teroristi, ohlušujúcu streľbu z automatických zbraní či pohyby policajtov, naplno využili televízne stanice od BFM-TV po I-Télé, uviedol Le Petit Journal. To však neznamená, že ich kúpili, pretože niektorí svedkovia dávajú svoje snímky zadarmo alebo ich voľne zverejňujú na sociálnych sieťach.

„Nestaviame sa proti princípu nakupovania dokumentov,“ uvádza pre denník Le Monde Hervé Béroud, redakčný riaditeľ BFM-TV. Jeho stanica tvrdí, že od 13. novembra zaplatila len za dve fotografie Ismaila Omara Mostefaia, jedného z extrémistov, ktorý sa vyhodil do povetria v hudobnom klube Bataclan. Snímky údajne získala z druhej ruky. Žiadne video vraj takýmto spôsobom nekúpila.

Podľa Bérouda sa BFM-TV nechce púšťať do „veľkolepého závodu alebo dražby“. Snímky musia poskytovať nosnú informáciu. V Saint-Denis reportér z Le Petit Journal sníma jedného z predajcov: „Urobil som tvoju prácu. Mal som odvahu to urobiť. Riskoval som svoj život,“ hovorí jeden z nich. Potom udáva aj ekonomický dôvod: „Sú tam aktuality, viem, že na tom môžem zarobiť peniaze. Nemám inú prácu“.

Pre anglosaské médiá nie je téma kupovania záznamov takým tabu, na takéto praktiky sú viac zvyknuté. V posledných dňoch britské médiá zverejnili až šokujúce amatérske dokumenty. Daily Mail vysielal záznamy zvnútra Bataclanu, na ktorých sa objavili mŕtve telá. Odkúpil ich od Daily Mirroru, ktorý na ne získal práva. Na svojom portáli ukázal tiež zábery kamerového systému získaného v jednej z kaviarní napadnutých samopalmi v piatok večer. „Toto video nám ponúkli za 50-tisíc eur,“ povedal Hervé Béroud z BFM-TV. Stanica to však odmietla, pretože zábery sú „šokujúce“.

Francúzsky nedeľník Journal du Dimanche informoval, že po piatkových večerných útokoch mu dvaja svedkovia ponúkli tri videá a tucet fotiek z útokov na bar a pizzeriu za tisíc eur. Malo ísť o „exkluzívnu ponuku“, teda, že by predajcovia záznamy po transakcii na svojich zariadeniach zmazali.

„Hanba všetkým ľuďom, ktorí obchodujú so zúfalstvom,“ sťažujú sa človek v komentári pod reportážou umiestnenou na Facebooku listom Le Petit Journal. „Zarábať peniaze na nešťastí ľudí je hnusné. Ak by tam bol niekto z vašej rodiny, urobili by ste to? Hnusíte sa mi,“ reagoval ďalší. Journal du Dimanche zase odsudzuje tých, ktorí on-line zarábajú na vojne.

„Keby som mal fotky, tak by som ich predal. Vzhľadom k tomu, koľko na tom zarobia BFM-TV, TF1 a iní, tak ja si len beriem svoj podiel,“ napísal jeden prispievateľ vo svojom komentári na Facebooku. „Kým budú ľudia, ktorí budú kupovať, budú existovať aj ľudia, ktorí budú predávať. To je univerzálny zákon,“ tvrdí ďalší. „Prestaňte sa hrať na svätých, všetci budete prilepení k vašej veľkej obrazovke, keď sa budú zakúpené videá vysielať,“ uzatvára podľa Le Monde ďalší komentátor.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #útoky v Paríži