Pri policajnej akcii na predmestí Paríža boli traja mŕtvi

Stredajší protiteroristický zásah na parížskom predmestí Saint-Denis si vyžiadal troch mŕtvych. Úrady doteraz uvádzali len dvoch mŕtvych - údajného organizátora atentátov v metropole Abdelhamida Abaaouda a jeho sesternicu Hasnu Aitboulahcenovú. Novú bilanciu zverejnila prokuratúra, tretie telo patrí žene.

20.11.2015 11:54
debata (3)

Belgičana marockého pôvodu Abaaouda pred týždňom v piatok okolo 22:00 SEČ zachytili bezpečnostné kamery medzi stanicami Croix de Chavaux a Montreuil, ktoré sú súčasťou linky deväť parížskeho metra, informoval denník Le Parisien. Miesto je od Bataclanu a ďalších lokalít, kde teroristi udreli, vzdialené len niekoľko staníc. Neďaleko zastávok od miesta, kde Abaouda zachytili kamery, našli čierny seat s ukrytými útočnými puškami.

Abaaoud zahynul v stredu pri policajnej razii v Saint-Denis. Spolu s ním zomreli dve ženy. Jednou z nich bola podľa polície jeho sesternica Hasna Aitboulahcenová, ktorá na svojom tele odpálila trhavinu. Jej identitu však musia ešte formálne potvrdiť. Prokuratúra informovala, že pri zásahu našli jej pas. Totožnosť tretieho tela je neznáma. Úrady bezprostredne po zásahu v Saint-Denis nevylučovali, že pri operácii bezpečnostných jednotiek zahynuli traja ľudia.

Spravodajská televízia SkyNews v piatok priniesla svedectvo istej ženy zo Saint-Denis, ktorá je presvedčená, že si Abaaouda na tomto predmestí v noci po atentátoch všimla. „Videla som ho v moslimskom odeve pri dome s asi ôsmimi či desiatimi ľuďmi,“ povedala Amel Allaová. „Fajčili marihuanu a popíjali pivo,“ dodala. Uviedla tiež, že Abaaoud upútal jej pozornosť, pretože ako jediný mal na sebe moslimský odev.

Po likvidácii Abaaouda bezpečnostní experti varujú, že teroristické nebezpečenstvo kvôli zradikalizovaným moslimom v Európe nemizne. Podľa Rolfa Tophovena z inštitútu krízovej prevencie v nemeckom Essene zrejme nejaký čas potrvá, kým vznikne nová teroristická bunka, „je však dostatok ľudí, ktorí môžu zaujať jeho (Abaaoudovo) miesto“. „Povedané lekársku terminológiou: nádor bol odstránený, som si však istý, že rakovina sa bude šíriť ďalej,“ dodal Tophovem.

Pátranie po parížskych atentátoch sa teraz sústredí na Salaha Adbeslama, ktorý sa do útokov tiež zapojil. Šéf francúzskej polície Jean-Marc Falcone v piatok vo francúzskom rozhlase vyhlásil, že úrady nevedia, či sa ukrýva na území Francúzska. „Nevieme povedať nič o mieste, kde je,“ povedal Falcone. Vo štvrtok podobné vyhlásenie zverejnil aj francúzsky premiér Manuel Valls.

Francúzska polícia pokračuje v raziách. Podľa televízie BFM TV ich od atentátov uskutočnila vyše 600 a zadržala pri nich niekoľko osôb a desiatky zbraní. V noci na piatok bezpečnostné jednotky prehľadali napríklad mešitu v Breste na západe krajiny, nikoho však nezatkli.

Mnohé z médií sa teraz venujú osobe Aitboulahcenovej, ktorej minulosť sa snažia zmapovať. Napríklad britský bulvárny denník The Sun píše, že predtým obchádzala večierky, zaujímali ju muži, alkohol a cigarety. Ďalšie spravodajské portály s odvolaním sa na príbuzných uvádzajú, že si odfarbila vlasy na blond, hodiny trávila na Facebooku s internetovými priateľmi a v živote neotvorila korán. Jej radikalizácia bola podľa známych náhla, mnohí tvrdia, že život podľa prísnych moslimských pravidiel by si sama nevybrala, takže sa musela stať obeťou náboženského vymývania mozgov.

Teroristické útoky zvýšili záujem Francúzov o službu v armáde, od atentátov podalo žiadosť o vstup do vojska viac než 7-tisíc ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #útoky v Paríži