Merkelová odmietla stanovenie nemeckej kvóty na utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok odmietla tlak bavorských spojencov, aby stanovila hranicu počtu utečencov, ktorých Nemecko prijme. Namiesto toho trvala na tom, že sa o ťarchu z prílevu utečencov podelí so susednými krajinami, informovala tlačová agentúra Reuters.

20.11.2015 22:09
debata (61)

Nemecko prijíma viac utečencov ako akákoľvek iná členská krajina EÚ. Hlavnú utečeneckú ťarchu však znáša Bavorsko, keďže je najjužnejšie, a bavorské ministerstvo vnútra dnes uviedlo, že od začiatku roka sa v Nemecku zaregistrovalo už vyše 900 000 utečencov.

Merkelová na výročnom zjazde Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) povedala, že Európska únia by mohla vyjsť z utečeneckej krízy silnejšia, ak bude na túto výzvu reagovať.

„Ak to chceme, musíme pracovať so všetkou silou na európskom a medzinárodnom riešení…, v ktorom sa podelíme o ťarchu v Európe s našimi susedmi,“ citovala kancelárku agentúra Reuters.

Merkelová dodala, že obmedzenie počtu utečencov prichádzajúcich do Európy si vyžaduje zlepšiť organizáciu hneď po ich prekročení nemeckých hraníc, zlepšiť situáciu v utečeneckých táboroch v Turecku a zastaviť pašerákov ľudí.

„S týmto záväzkom sa nám lepšie podarí znížiť počet utečencov ako stanovením jednostrannej národnej (maximálnej) hranice,“ pokračovala Merkelová.

Jej snaha o európske riešenie sa stretla s odporom. Nová poľská premiérka Beata Szydlová v stredu povedala, že európske krajiny nemôžu zaťažovať svojich spojencov v EÚ problémami, ktoré si samy spôsobili.

V Nemecku v uplynulých týždňoch vzrastalo napätie medzi CSU a Merkelovej Kresťanskodemo­kratickou úniou Nemecka (CDU). Líder CSU Horst Seehofer vo svojom vystúpení na zjazde hneď po Merkelovej najskôr pochválil jej vedenie, ale rýchlo prešiel k problému utečencov a trval na tom, že je nevyhnutné stanoviť ich maximálny možný počet.

„Sme pevne presvedčení, že s touto veľkou, historickou výzvou integrácie utečencov do našej krajiny nebudeme mať súhlas ľudí v dlhodobom hľadisku, ak sa nedohodneme na limite pre imigráciu utečencov,“ povedal za hlasného potlesku.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #Bavorsko #migračná kríza #povinné kvóty #m