Hnutie Anonymous poprelo správy o možných nedeľných útokoch IS

Hnutie Anonymous na sociálnej sieti Twitter poprelo rozšírenie informácií o možných chystaných útokoch, ktoré mal spáchať IS na viacerých miestach sveta. Terčom atentátov sa znovu mal stať Paríž a ďalej niektoré miesta v Taliansku, Indonézii, Libanone a Spojených štátoch.

21.11.2015 22:23 , aktualizované: 22.11.2015 08:54
debata (30)

Anonymous: IS chce v nedeľu zaútočiť na viacerých miestach sveta

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) údajne na nedeľu plánujú niekoľko veľkých teroristických útokov po celom svete. Podľa serveru denníka International Business Times pred tým v sobotu varovalo aktivistické hnutia Anonymous.

Skupina OpParisIntel, hlásiaca sa k hnutiu Anonymous, tvrdí, že sa jej podarilo odhaliť sériu plánovaných útokov, ktoré chce 22. novembra uskutočniť IS v rôznych oblastiach sveta. Terčom atentátov sa má znovu stať Paríž a ďalej niektoré miesta v Taliansku, Indonézii, Libanone a Spojených štátoch.

Terčom džihádistov by sa tiež mali stať podujatia na počesť sviatku Krista Kráľa, ktorý v nedeľu slávi katolícka cirkev po celom svete.

Hnutie Anonymous je medzinárodnou sieťou počítačových hackerov a aktivistov, ktoré podniká kybernetické útoky menom obrany slobodného internetu. V reakcii na parížske atentáty z 13. novembra, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, vyhlásili aktivisti IS vojnu na internete.

V utorok oznámili, že napadli už 5 500 účtov na Twitteri, ktoré patria práve islamistom napojeným na IS. V rámci svojej činnosti proti radikálnym islamistom údajne Anonymous zhromaždili dáta, ktoré vypovedajú o útokoch chystaných na nedeľu.

V Európe by sa cieľom teroristických útokov mali stať verejné podujatia v Paríži, Ríme a Miláne, ďalšie atentáty by sa mohli podľa Anonymous odohrať v Indonézii a Libanone. V Spojených štátoch je vraj teroristickým útokom ohrozená Atlanta.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že tvrdenie Anonymous o údajnej hrozbe voči wrestlingovej šou v atlantskej aréne berie veľmi vážne a že bude priebežne informovať o aktuálnom vývoji situácie.

„Cieľom je zabezpečiť, aby sa celý svet alebo aspoň ľudia, ktorí sa na tieto akcie chystajú, dozvedeli, že sa objavili hrozby a existuje možnosť útoku. Ďalším cieľom je, aby IS vedel, že svet to vie, a zrušil útoky,“ uviedol Anonymous. Organizácia Islamský štát, v anglickom prepise Daesh, je skratka používaná pre IS v arabskom svete.

Hnutie údajne informovalo o hroziacom nebezpečenstve príslušné úrady, ktoré vraj nekonali, a preto sa Anonymous rozhodol informácie zverejniť. Dôkazy o ohrození zástupcovia hnutia vraj odovzdali britskej tajnej službe MI5, americkým službám CIA a FBI a austrálskej vláde.

Hnutie Anonymous tvrdí, že od januára vyradilo z činnosti 179 džihádistických internetových stránok a 101 000 twitte­rových účtov a eliminovalo 5 900 propagan­distických videí Islamského štátu. Terčom kybernetických útokov hnutia Anonymous sa v minulosti stali webové stránky nadnárodných spoločností, justície či vládnych orgánov v mnohých krajinách.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Islamský štát #Anonymous