Ak iné krajiny nepustia ekonomických migrantov, odmietne ich aj Srbsko

Srbsko je pripravené prevziať väčšiu zodpovednosť, pokiaľ ide o migrantov, ako iné krajiny západného Balkánu. Ak Slovinsko, Chorvátsko a Maďarsko odmietnu prijať ekonomických utečencov, neprijme ich ani Srbsko.

22.11.2015 10:19
utečenci, migranti Foto: ,
Srbsko je jednou z tranzitných krajín, cez ktoré prúdia utečenci a migranti z Blízkeho východu, Ázie az Afriky do bohatších západných krajín EÚ.
debata (16)

Po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v Belehrade to povedal srbský premiér Aleksandar Vučić.

„To by znamenalo, že by sme museli v našej krajine prijať celú záťaž,“ zdôraznil Vučić na spoločnej tlačovej konferencii usporiadanej v sobotu večer po rokovaní s Tuskom. Ten obchádza balkánske metropoly a snaží sa nájsť východisko z terajšej migračnej krízy v Európe. Jeho ďalšími zastávkami sú albánska Tirana a macedónske Skopje.

Predseda srbskej vlády predstaviteľa Európskej únie uistil, že Srbsko je ochotné pomôcť svojim susedom, ale tiež očakáva od Európskej únie celkové riešenie problému utečencov. „Akékoľvek riešenie Srbsko prijme,“ povedal podľa televíznej stanice B92. „Srbsko nemôže pristúpiť na to, aby jedno pravidlo platilo pre Srbsko a iné pre ostatných,“ dodal.

Srbsko je jednou z tranzitných krajín, cez ktoré prúdia utečenci a migranti z Blízkeho východu, Ázie a z Afriky do bohatších západných krajín EÚ. Keď Maďarsko oplotilo svoje hranice so Srbskom a Chorvátskom, tok utečencov sa stočil a vedie cez Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko a Rakúsko.

Tento týždeň dali Slovinsko a Rakúsko najavo, že na svoje územie budú púšťať len utečencov z vojnových oblastí, zo Sýrie, Iraku a z Afganistanu. Z obavy, aby množstvo migrantov neuviazol na ich území, sú ostatné štáty odhodlané konať rovnako. Macedónsko už cez hranice z Grécka nepustilo niekoľko tisíc migrantov z Ázie a z Afriky.

Tusk Belehrad v sobotu uistil, že sa pri snahe riešiť migračnú krízu môže spoľahnúť na pomoc EÚ. „Môžete sa spoľahnúť na stálu podporu únie. Vyzvem lídrov EÚ, aby podržali západný Balkán, ktorý je v prvej línii. Ak chceme udržať Schengen, musíme podržať západný Balkán,“ vyhlásil.

Niektoré krajiny takzvaného schengenského priestoru voľného pohybu, do ktorého patrí väčšina členov únie, sa zaoberajú možnosťami zastavenia prívalu migrantov, medzi ktoré patria obmedzenia na hraniciach. Zvažované kroky by mohli ohroziť pravidlá Schengenu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #utečenci #Aleksandar Vučič #migračná kríza