Británia po parížskych útokoch výrazne zvýši výdavky na obranu

Británia sa chystá po teroristických útokoch v Paríži výrazne zvýšiť výdavky na svoju obranu. Oznámil to britský premiér David Cameron, ktorého citovala agentúra Reuters.

23.11.2015 08:49 , aktualizované: 22:11
Hollande, Cameron, Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande spolu s britským premiérom Davidom Cameronom prichádzajú do Elyzejského paláca v Paríži.
debata (25)

Cameron počas pondelkovej návštevy Paríža prisľúbil Francúzsku podporu v súvislosti s útokmi z 13. novembra. Neskôr odhalil aj svoje plány, v rámci ktorých zvýši jeho krajina výdavky na obranu v priebehu nadchádzajúceho desaťročia, a to zo súčasných 12 miliárd libier (približne 17 miliárd eur) na 178 miliárd libier (asi 253,4 miliárd eur). Pripravované opatrenia sú súčasťou päťročného obranného a bezpečnostného plánu krajiny, doplnil Reuters.

V rámci neho Británia nakúpi osem vojnových lodí od firmy BAE Systems, deväť námorných hliadkovacích lietadiel Boeing, avšak zároveň bude musieť znížiť počet civilných pracovníkov ministerstva obrany o 30 percent, aby tak udržala pod kontrolou rozpočet.

„Vrahovia v Parížskych uliciach nám totiž chladne pripomínajú, že ISIL (Islamský štát) nie je problémom vzdialeným tisíce míľ, ale je priamou hrozbou pre našu bezpečnosť doma a v zahraničí,“ vyhlásil Cameron.

Na margo zoznamu nových nákupov vojenskej techniky a výraznejšieho dotovania tajných služieb britský premiér dodal, že tieto investície sú prezieravým činom vlastného záujmu o budúcu „prosperitu a bezpečnosť“ Británie.

Hollande a Cameron si sľúbili súčinnosť v boji proti IS

Francúzsky prezident François Hollande a britský premiér David Cameron po rokovaní v Paríži vyhlásili, že obe krajiny chcú posilniť spoluprácu a výmenu informácií medzi svojimi tajnými službami. Zároveň zdôraznili nutnosť zintenzívnenia boja proti organizácii Islamský štát (IS) a Cameron povedal, že Británia by sa mala zapojiť do úderov na ciele IS v Sýrii.

Stretnutie s Cameronom je pre Hollanda prvým zo série rokovaní s poprednými svetovými politikmi na tému terorizmus a situácia v Sýrii. Hollande vyzval na vytvorenie širokej koalície v boji proti IS po parížskych teroristických útokoch z 13. novembra. V pondelok ráno spoločne s Cameronom a parížskou starostkou Anne Hidalgovou najskôr navštívil koncertnú sálu Bataclan, v ktorej sa odohral najkrvavejší z atentátov.

Obaja štátnici na spoločnej tlačovej konferencii znovu vyzvali k intenzívnejšiemu boju proti Islamskému štátu, ktorý sa k parížskym atentátom prihlásil.

Podľa Hollanda je vojenským cieľom „spôsobiť (IS) čo najväčšie škody“. Prezident potvrdil, že Francúzsko zintenzívni útoky proti IS. „Sme presvedčení, že musíme pokračovať v úderoch proti DAEŠ (arabská skratka pre IS) v Sýrii,“ vyhlásil Hollande. Zintenzívnime svoje údery, vyberieme si ciele, ktorých zničenie bude „pre túto teroristickú armádu“ znamenať „čo najväčšie škody“, varoval Hollande a poukázal na „spoločné záväzky“ Paríža a Londýna v otázkach obrany.

Cameron vyjadril presvedčenie, že Británia by mala vykonávať letecké údery proti IS v Sýrii po boku Francúzska a ďalších spojencov. Britský parlament však musí údery najskôr schváliť. „Tento týždeň v parlamente predložím našu komplexnú stratégiu postupu voči IS,“ povedal Cameron.

„Rozhodne podporujem akciu, ktorú prezident Hollande podnikol s cieľom udrieť na IS v Sýrii, a som pevne presvedčený, že Británia by mala urobiť to isté,“ povedal Cameron. Britský premiér dodal, že sa bude viac usilovať o zdieľanie tajných informácií s Francúzskom aj s ďalšími európskymi partnermi.

Hollande sa ešte v pondelok zíde tiež s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. V utorok bude vo Washingtone hovoriť s americkým prezidentom Barackom Obamom, v stredu prijme v Paríži nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, vo štvrtok sa v Moskve stretne so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom a v nedeľu bude večerať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #Francúzsko #Sýria #David Cameron #Francois Hollande