Sýrska armáda hlási úspech v boji proti IS v provincii Homs

Sýrske jednotky spolu so spojeneckými milíciami dobyli mesto Mahín v centrálnej časti krajiny, o ktoré bojovali s organizáciou Islamský štát (IS) vyše 20 dní. Informovala o tom sýrska štátna televízia. Sýrskej armáde od konca septembra pomáha Rusko a podľa oznámenia jeho ministerstva obrany zasiahli ruské lietadlá v minulých dvoch dňoch cez 470 teroristických cieľov v ôsmich sýrskych provinciách.

23.11.2015 09:12 , aktualizované: 12:34
debata (97)

Po dvadsaťdňových bojoch sýrska armáda uspela v provincii Homs a okrem mesta Mahín tam získala aj dedinu Havárín. Islamský štát podľa sýrskej televízie utrpel v bojoch značné straty. Sýrskych vojakov údajne podporovali ruské letadlá a vrtuľníky.

Armáda chce postupovať ďalej ku Karjatajnu, ktorý leží asi 15 kilometrov od Mahínu. Bojovníci IS majú toto mesto pod kontrolou od začiatku augusta a zničili tam katolícky kláštor z 5. storočia. Sýrsky ochrancovia ľudských práv hlásia, že sýrska armáda postupuje k historickej Palmýra, ktorá padla do rúk IS v máji.

Ruské lietadlá cez víkend zničili vyše 470 teroristických cieľov a podľa ministerstva vnútra za uplynulých päť dní zasiahli tisíc tankerov, ktoré IS používa na prepravu ropy do rafinérií. Pri ruských náletoch zasiahli tiež úložisko ropy ležiace asi 15 kilometro od Rakky, v ktorej má IS hlavný stan. Ropa je hlavným zdrojom príjmov radikálov.

O vývoji v Sýrii v Iráne rokuje ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už dorazil do Teheránu. V Abú Zabí zase jedná o zjednotení sýrskej opozície americký minister zahraničia John Kerry.

Minulý týždeň sa bojovalo tiež v oblastiach Irbín a východná Ghúta pri Damasku. Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) oznámila, že pri útokoch vo štvrtok v Irbíne zasiahli jednu z nemocníc podporovaných touto organizáciou a že tam zahynuli dvaja zdravotníci. V tesnej blízkosti nemocnice údajne dopadli dve riadené strely práve vo chvíli, keď zdravotníci prijímali ranených.

„Lekári bez hraníc sú zdesení z toho, že bolo znovu zasiahnuté zdravotnícke zariadenie a jeho personál práve vo chvíli, ked poskytovali prvú pomoc ľuďom zraneným pri bombardovaní,“ citovala vo svojom vyhlásení MSF riaditeľa operácií lekárov bez hraníc Brica de le Vingneho.

Oblasť východnej Ghúty majú v rukách odporcovia režimu v Damasku a sýrska armáda na ich pozície často útočí. V minulých dňoch sa vyjednávalo o lokálnom prímerí, ale boje neustali.

Organizácia MSF prevádzkuje na severe Sýrie šesťczdravotníckych zariadení a priamo podporuje vyše 150 zdravotníckych stredísk a nemocníc na celom území Sýrie a zvlášť v obliehaných oblastiach. Ide prevažne o provizórne nemocnice bez personálu lekárov bez hraníc, ktorým organizácia poskytuje materiálnu podporu, školenia a konzultácie.

Putin navštívi Irán

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi Irán, kde sa zúčastní na summite organizácie krajín vyvážajúcich plyn (GECF). Okrem iného by mal rokovať aj s niektorými predstaviteľmi krajiny, vrátane iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alí Chameneího. Rokovania majú byť zamerané predovšetkým na situáciu v Sýrii.

Rusko bombarduje ciele v Sýrii od konca septembra. Doteraz bolo terčom kritiky Západu a sýrskej opozície za to, že jeho lietadlá útočia aj na pozície povstalcov bojujúcich na strane umiernenej a Západom financovanej opozície. Moskva tieto obvinenia odmieta a opakovane vyzýva vypracovať zoznam povstaleckých skupín v Sýrii, ktoré treba považovať za teroristické. Vláda prezidenta Asada označuje za teroristov všetky protivládne povstalecké zoskupenia.

Krátko po atentátoch v Paríži z 13. novembra francúzski politici vo svojich prejavoch a reakciách upozorňovali na nutnosť spojiť sily v boji proti IS a vytvoriť jednotnú koalíciu.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #IS