Poľský minister vnútra odmieta rozhodnutie prijať migrantov

Rozhodnutie predchádzajúcej vlády premiérky Ewy Kopaczovej prijať v Poľsku niekoľko tisíc utečencov bolo chybné. Podľa agentúry PAP to v rozhlase povedal poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak, keď komentoval výsledky piatkovej schôdzky ministrov vnútra krajín Európskej únie.

23.11.2015 11:55
Polsko, Marius Blaszczak, Foto: ,
Poľský minister vnútra Marius Blaszczak prijatie utečeneckých kvót odmieta.
debata (30)

„Rozhodnutie predchádzajúcej vlády prijať 7-tisíc utečencov bola chyba. Pre (súčasnú) premiérku Beatu Szydlovú bude najdôležitejšia bezpečnosť, v tom nepristúpime na žiadny kompromis. Bezpečnosť Poľska a Poliakov je pre nás rozhodujúca,“ vyhlásil Blaszczak.

Okrem iného tiež poukázal na to, že o rozhodnutí kabinetu Kopaczovej prijať kvótu utečencov hovoril na schôdzke ministrov vnútra s Robertom Kaliňákom. Slovenský kolega mu povedal, že Slovensko bolo poľským postojom k tejto veci prekvapené, pretože sa rozchádzalo s deklaráciou prijatou na predchádzajúcom rokovaní visegrádskej skupiny, ktorej členmi sú okrem Slovenska a Poľska tiež Česko a Maďarsko.

Nová poľská konzervatívna vláda vystriedala liberálny kabinet po tom, čo v októbrových parlamentných voľbách zvíťazila dovtedy opozičná strana Právo a spravodlivosť, ktorá tak ukončila osemročné vládnutie Občianskej platformy.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #migranti