OPCW: Používanie chemických zbraní v Sýrii sa stáva rutinou

Používanie chemických zbraní v sýrskom konflikte sa stáva "rutinnou" záležitosťou, oznámil to v pondelok zástupca Spojených štátov pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Člen výkonnej rady OPCW Rafael Foley zároveň obvinil sýrsky režim prezidenta Bašára Asada, že je to predovšetkým on, kto ich používa proti vlastným občanom.

23.11.2015 20:17
debata (21)

Agentúry v tejto súvislosti pripomínajú, že podobné obvinenia sú namierené často aj proti povstalcom z radov islamských radikálov.

OPCW informovala naposledy začiatkom novembra o použití yperitu v auguste na severe krajiny. Yperit, známy tiež ako horčicový plyn, leptá oči, pokožku a pľúca. Podľa medzinárodného práva je jeho používanie zakázané.

Táto správa OPCW je prvým oficiálnym potvrdením nasadenia tejto bojovej látky v Sýrii, odkedy táto krajina súhlasila s tým, že zničí svoj chemický arzenál. Damask sa tohto druhu zbraní zbavil pred 18 mesiacmi.

„Smutnou skutočnosťou je, že sa používanie chemických zbraní v občianskej vojne v Sýrii stáva rutinou,“ povedal Foley.

Damask v roku 2013 obvinili z toho, že jeho armáda použila chemické zbrane proti civilistom. Odvetný útoku sa Damasku vyhol, keď súhlasil, že nechá zničiť svoj chemický arzenál, čo sa stalo pod dohľadom OPCW.

V marci obvinili radikálov z organizácie Islamský štát (IS), že použili chlór ako chemickú zbraň proti kurdským bojovníkom na severe Iraku, a to najmenej trikrát od decembra minulého roka.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #chemické zbrane #Organizácia pre zákaz chemických zbraní #OPCW #vojna v Sýrii