USA vydali varovanie pred cestovaním kvôli hrozbe terorizmu

Americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo svojich občanov pred cestami do zahraničia. Cestovanie je teraz podľa vyhlásenia rizikové kvôli zvýšenej hrozbe teroristických útokov.

24.11.2015 07:49
debata (5)

„Aktuálne informácie naznačujú, že Islamský štát, Al-Kájda, Boko Haram a ďalšie teroristické skupiny pokračujú v plánovaní teroristických útokov v rôznych regiónoch,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na internetových stránkach ministerstva. Varovanie platí až do 24. februára 2016.

Úradník ministerstva upozornil, že varovanie vydali už v minulosti a najnovšie upozornenia prakticky aktualizujú predchádzajúce varovanie, napísala agentúra Reuters. USA naposledy zverejnili varovanie pred cestami do zahraničia vlani v decembri po útokoch v austrálskom Sydney, keď upozorňovali na nebezpečenstvo útokov „vlkov Samotárov“.

Zástupca ministerstva povedal BBC News, že v súčasnosti nie je dôvod domnievať sa, že by útoky mali byť zamerané špeciálne na amerických občanov. Varovanie občanom odporúča, aby boli obozretní na verejných miestach alebo pri používaní hromadnej dopravy. Odporúča tiež, aby sa vyhli preplneným miestam.

Podobné varovanie ministerstvo zahraničných vecí USA zverejňuje, aby informovalo o súčasnej úrovni ohrozenia a pripomenulo turistom, aby boli veľmi pozorní pri svojej dovolenke a na miestach navštevovaných turistami. Najnovšie ho ministerstvo podľa svojho úradníka zverejnilo kvôli niekoľkým útokom za posledný rok, vrátane tých vo Francúzsku, Dánsku, Turecku a Mali, a kvôli vyhláseniu Islamského štátu, že je zodpovedný za výbuch ruského lietadla letiaceho z Egypta. Predtým vydali USA varovanie pred cestami do zahraničia v máji 2011, septembri 2011, auguste 2013 a decembri 2014.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #cestovanie #USA