Väčšina Britov je po parížskych atentátoch za odchod z EÚ

Už viac ako polovica britských občanov je za odchod krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre denník The Independent vypracovala spoločnosť ORB. Podľa denníka ide o dôsledok zosilnených obáv z utečeneckej krízy v EÚ po parížskych teroristických útokoch z 13. novembra.

24.11.2015 12:41
debata (11)

Podľa aktuálne zverejnených údajov sa za vystúpenie z Európskej únie vyslovilo 52 percent opýtaných, zatiaľ čo 48 percent z 2-tisíc respondentov povedalo, že krajina by mala v dvadsaťosmičke zostať.

Pri podobných prieskumoch ORB v júni, v júli a v septembri odpovedalo 55 percent Britov, že by uprednostnili zotrvanie Británie v únii, a to v každom prípade.

Britský premiér David Cameron chce s EÚ dojednať novú podobu vzťahov pred tým, než vypíše referendum o ďalšom zotrvaní svojej krajiny v EÚ. To by sa malo konať najneskôr do konca roka 2017.

Najnovší prieskum ukázal, že odpor k zachovaniu britského členstva v EÚ rastie s vekom. Zostať v EÚ chce podľa prieskumu 69 percent mladých Britov vo veku od 18 do 24 rokov. Naopak iba 38 percent ľudí starších ako 65 rokov má rovnaký názor, zatiaľ čo 62 percent požaduje odchod z únie.

Z doterajších výsledkov vyšetrovania parížskych útokov vyplýva, že najmenej dvaja teroristi pravdepodobne do Európy vstúpili ako údajní utečenci. Odporcovia EÚ v Británii, vrátane šéfa protieurópskej a protiimigračnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faraga hľadajú súvislosť medzi prílivom utečencov a terorizmom.

Politológ Matthew Goodwin z Kentskej univerzity povedal, že obavy z imigrácie sú kľúčovou príčinou britského euroskeptizmu. Posledná „erupcia utečenecké krízy“ a pokračujúce obavy verejnosti z imigrácie podľa neho tieto obavy ešte viac priživili a „priblížili Britániu možnosti Brexitu“, teda k vystúpeniu Británie z EÚ.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #útoky v Paríži