Polovica ľudí na Kryme je bez elektriny, Rusko hrozí odvetou

Na dvojmiliónovom Kryme je viac ako polovica ľudí stále bez prúdu v dôsledku prerušenia diaľkového vedenia, ktoré v noci zo soboty na nedeľu v Chersonskej oblasti severne od anektovaného polostrova poškodili zrejme protiruskí radikáli. Ruská vláda nevylučuje odvetné opatrenia.

24.11.2015 16:40
ukrajiny, krym, rusko, elektrické vedenie, stĺpy, Foto: ,
Stav núdze vyhlásený v nedeľu môže na Kryme trvať až do otvorenia prvej trasy diaľkového elektrického vedenia z ruskej pevniny.
debata (88)

Na utorkovom zasadnutí krymskej proruskej vlády jej predseda Sergej Aksjonov podľa ruského denníka Kommersant zosadil ministra energetiky Sergeja Jegorova za to, že po výpadku dodávok z Ukrajiny nedokázal rozdeliť elektrinu na polostrove rovnomerne, hoci rezort mal byť na túto situáciu pripravený. Niektoré mestá a oblasti sú bez prúdu už tri dni. Odvolanému ministrovi nariadil opustiť sálu a hľadať si inú prácu.

„Za vojny by Jegorova čakal vojenský súd a rozsudok by už bol vykonaný!“ vyhlásil rozčúlený premiér a ospravedlnil sa verejnosti za neschopnosť svojich podriadených. Novou šéfkou rezortu menoval svoju poradkyňu Svetlanu Borodulinovú, ktorej prvou úlohou je vypracovať realistickejší harmonogram vypínania prúdu, aby sa elektrina dostala ku všetkým.

Pre dôležité prevádzky väčších krymských miest je podľa ruských úradov dodávka prúdu zaistená, reštaurácie večer musia zatvárať a verejné osvetlenie aj hromadná doprava sú obmedzené. Majitelia podnikov, ktorí zákaz večernej prevádzky porušia, sa vystavujú vysokým pokutám. Školy majú právo skrátiť vyučovanie podľa aktuálnej dodávky prúdu.

„Sme tretí deň bez svetla. Elektrinu máme dvakrát denne na dve až tri hodiny. Nikdy predtým sme sa tak neradovali z hluku zapnutej práčky. Proruskí susedia podliehajú panike,“ povedala denníku Ukrajinská pravda Taťjana Mojsejenková zo Sevastopolu.

Rusko nevylučuje, že odvetou za prerušenie dodávok plynu prestane Ukrajine dodávať uhlie pre tepelné elektrárne, povedal to v utorok v rozhlasovej stanici Vesti FM ruský minister energetiky Alexander Novak. Blokádu poškodených stĺpov diaľkového vedenia, ktorých oprave bránia aktivisti ukrajinskej organizácie Blokáda Krymu, označil Novak za politický akt.

Z vlastných zdrojov, hlavne vďaka štyrom dieselovým elektrárňam, je Krym schopný zabezpečiť energiu zhruba z jednej tretiny, napísala agentúra Interfax. Na polostrove je zatiaľ teplé počasie, cez deň až 20 stupňov Celzia. V prípade ochladenia sa však energetické požiadavky zvýšia.

Moskva sa snaží na polostrov letecky dopraviť veľké množstvo generátorov, v utorok ich majú lietadlá Il-76 dopraviť na Krym tri stovky. Väčšina generátorov má podľa Aksjonova zabezpečiť fungovanie mobilných sietí a internetu v obciach, kde elektrina doteraz chýba.

Stav núdze vyhlásený v nedeľu môže na Kryme trvať až do otvorenia prvej trasy diaľkového elektrického vedenia z ruskej pevniny. Podľa ministra Novaka bude prvý kábel medzi ruským Krasnodarským krajom a Krymom položený 22. decembra.

Odpojenie Krymu podľa Kommersantu hrozí ukrajinským energetikom rýchlou stratou trhu, ktorý im za deväť mesiacov tohto roka zarobil skoro 12 miliónov dolárov.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrický prúd #Krym