Hackeri zaútočili na austrálsky meteorologický úrad

Austrálsky meteorologický úrad (BOM) sa stal terčom masívneho hackerského útoku. Vzniknuté škody sa pohybujú v rádoch miliónov austrálskych dolárov, informovala stanica ABC. Uniknúť mohli citlivé bezpečnostné dáta. Akcia je údajne dielom čínskych špiónov.

02.12.2015 08:22
debata (4)

Meteorologický úrad vlastní jeden z najvýkonnejších austrálskych superpočítačov. Pri útoku, ktorý sa odohral v uplynulých dňoch, sa cez neho mohli hackeri podľa ABC dostať aj do systému austrálskeho ministerstva obrany.

Náprava škôd vzniknutých v dôsledku hackerského útoku môže podľa ABC trvať niekoľko rokov a vyžiada si milióny austrálskych dolárov. K akému poškodeniu došlo, však stanica neuvádza. Jasné nie je ani to, aké informácie hackeri odcudzili. BOM sa k útoku odmietol vyjadriť.

Podľa ABC stojí za incidentom s najväčšou pravdepodobnosťou Čína. Austrálske ministerstvá aj ďalšie vládne úrady sa stali terčom kybernetických útokov už niekoľkokrát. Už vtedy sa hovorilo o Pekingu ako o pravdepodobnom páchateľovi. Čína obvinenia vždy odmietla.

BOM poskytuje informácie o počasí verejnosti, ale aj súkromným leteckým a lodným spoločnostiam, monitoruje však aj zásoby vody a úzko spolupracuje s ministerstvom obrany.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Austrália #meteorologický úrad