Záplavy v južnej Indii majú 269 obetí, záchranári evakuujú ľudí

Najmenej 269 obetí a 1 000 ťažko zranených si už vyžiadali povodne, ktoré koncom minulého mesiaca zasiahli južnú Indiu. Voda začala konečne trochu opadať, záchranári preto využili možnosť evakuovať obyvateľov predovšetkým z mesta Čennaí, ktoré postihli najhoršie záplavy za viac než storočie. Informovala o tom agentúra Reuters.

03.12.2015 08:43 , aktualizované: 12:32
India, povodeň Foto: ,
Obyvatelia Čennaí sa loďami preplavujú na bezpečnejšie miesta.
debata

Záplavy a neustávajúci dážď odrezali viac ako tri milióny ľudí od základných služieb a sťažovali záchranné úsilie indickej armády, ktorá už evakuovala asi 18-tisíc ľudí uväznených na strechách domov či v dedinách, z ktorých sa kvôli vode stali ostrovčeky.

Na mnohých miestach v Čennaí voda odniesla cesty a pod vodou sa ocitlo niekoľko mostov. Železničné služby a lety do Čennaí, hlavného mesta juhoindického štátu Tamilnádu, zostávajú zrušené. Vojenské námorníctvo mobilizovalo rybárske lode, aby pomáhali pri evakuácii ľudí z najhoršie postihnutých častí mesta. Evakuačnými strediskami sa stali chrámy, školy či svadobné siene.

„Chceme všetko zvládnuť, ale tento problém zatiaľ zďaleka nemáme pod kontrolou,“ povedal v Dillí hovorca ministerstva vnútra. „Letisko je zaplavené, železničná sieť sa zrútila a počasie nie a nie spolupracovať,“ do­dal.

Prioritou teraz zostáva obnova telefónnej siete, distribúcia pitnej vody, liekov, jedla a prevencia šírenia chorôb z kontaminovanej vody. Situácia sa môže rýchlo zhoršiť, pretože od štvrtka do nedele meteorológovia predpokladajú ďalšie zrážky.

Katastrofa v Čennaí vyvolala silnú vlnu solidarity, ľudia prostredníctvom sociálnych sietí ponúkajú ubytovanie zdarma či jedlo. Objavili sa však aj prípady hnevu obyvateľov proti záchranným tímom, ktoré podľa ich mienky neposkytujú dostatočnú pomoc.

Povodne v Tamilnáde spôsobila koncom minulého mesiaca tlaková níž nad Bengálským zálivom, ktorá do pobrežných oblastí priniesla silné dažde. Vtedy nepretržite pršalo týždeň, čo Čennaí – mesto známe do roku 1996 ako Madras – doslova paralyzovalo.

Keď potom prišli po krátkej pauze nové dažde, vyvolalo to ďalšie mohutné záplavy, ktoré so sebou brali už podmáčané štruktúry. Ako uviedol spravodajský server BBC News, povodne v Čennaí si pripísali aj jeden mediálny primát – prvýkrát od roku 1878 nevyšiel miestny denník The Hindu.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #India #evakuácia