Kerry: Po vyhlásení prímeria v Sýrii možno poraziť IS za pár mesiacov

Radikálnu organizáciu Islamský štát (IS) by bolo možné poraziť v priebehu niekoľkých mesiacov od chvíle, čo by sýrsky režim prezidenta Asada uzavrel prímerie s umiernenými povstalcami. Povedal to americký minister zahraničia John Kerry, ktorý je v Belehrade na výročnom zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

03.12.2015 12:46
debata (62)

Kerry zároveň podľa agentúry AP povedal, že letecké útoky na to nebudú stačiť. Podľa neho je nevyhnutné, aby sa do ofenzívy proti IS zapojili pozemné jednotky zložené zo síl zo Sýrie a ďalších arabských štátov.

Podľa šéfa americkej diplomacie je však treba zabezpečiť predovšetkým prímerie a následnú politickú transformáciu v Sýrii, teda odchod Asada z prezidentskej funkcie.

Kerry vyjadril presvedčenie, že tieto kroky umožnia „metlu“, ktorú IS predstavuje, odstrániť veľmi rýchlo. Vyhol sa však tomu, aby stanovil konkrétnejší termín postupného ničenia a konečnej deštrukcie IS.

Bašár Asad tento týždeň v rozhovore s Českou televíziou uviedol, že mier v Sýrii zavládne až vtedy, keď krajiny ako Francúzsko, Veľká Británia, Saudská Arábia, Katar a niektoré ďalšie štáty prestanú podporovať teroristov, za ktorých režim v Damasku považuje všetkých príslušníkov protivládnych ozbrojených skupín.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #Islamský štát #IS