Cameron neverí, že sa na summite dohodne na podmienkach členstva

Britský premiér Cameron neočakáva dohodu so svojimi európskymi partnermi o podmienkach ďalšieho členstvo Británie v Európskej únii na únijnom summite tento mesiac. Podľa Downing Street to pripustil v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Pri návšteve Bulharska Cameron vyhlásil, že si želá zotrvanie Británii v EÚ, avšak reformovanej. Šéf Európskej rady Donald Tusk naznačil, že EÚ by sa s Britániou na zmenách mohla dohodnúť vo februári.

03.12.2015 22:44
David Cameron Foto: ,
Nadchádzajúci únijný summit 17. a 18. decembra chce britský premiér využiť na to, aby uprel pozornosť svojich kolegov k požadovaným zmenám vo vzťahoch medzi Britániou a EÚ.
debata (1)

Počas najbližších dvoch rokov sa má v Británii uskutočniť referendum o britskom členstve v Európskej únii. Jej predstavitelia chcú, aby britský premiér získal vo svojej krajine podporu pre zotrvanie v spoločenstve.

Cameron „zdôraznil šírku toho, čo požadujeme, čo znamená, že to nevyriešime naraz a teda, že neočakávam dosiahnutie dohody na decembrovej Európskej rade", uviedol úrad britského premiéra.

Predseda Európskej rady Donald Tusk predtým tvrdil, že britský premiér trvá na dohode ešte pred Vianocami. Po posledných Cameronových vyjadreniach Tusk povedal, že decembrová debata medzi najvyššími predstaviteľmi krajín EÚ o britských požiadavkách by mala „urovnať cestu k dohode vo februári". Tusk tiež na Twitteri napísal, že v pondelok pošle európskym lídrom list so svojím hodnotením britských rokovaní.

Cameron v Sofii povedal, že si želá zotrvanie svojej krajiny v EÚ. „Chcem, aby bola Európska únia konkurencieschop­nejšia pokiaľ ide o rast a zamestnanosť. Chcem, aby Británia zostala v reformovanej Európskej únii," vyhlásil Cameron po stretnutí so svojím bulharským náprotivkom Bojkom Borisovom.

„Udržíme tempo rokovaní a využijeme tento summit na usporiadanie myšlienok a na prácu na riešeniach v najťažších oblastiach, pretože potrebujeme reformu v každej oblasti, ktorú som vytýčil," vyhlásil Cameron. EÚ podľa neho takisto potrebuje silnejšiu spoluprácu členských štátov v boji proti terorizmu alebo v zdieľaní informácií.

Cameron sa už po nedeľňajšom summite EÚ-Turecko v Bruseli stretol s Tuskom a podľa zdrojov zo svojho okolia očakáva počas decembra „zásadnú diskusiu" s únijnými štátnikmi o britských požiadavkách na reformu Európskej únie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia