Teroristi v Sýrii čelia už aj „prebudeným" Tornádam

Po ruských a francúzskych leteckých útokoch sa k bombardovaniu pozícií teroristov z Islamského štátu pridal aj Londýn. Stredajší desaťhodinový rokovací maratón britských poslancov sa napokon večer skončil súhlasom s vojenskou operáciou (397:223). Ich rozhodnutie tak nakoniec „prebudilo" aj štyri Tornáda doteraz učupené na Cypre. Podľa Londýna ich má čoskoro doplniť ďalších osem strojov.

04.12.2015 10:28
Britský bombardér Foto: ,
Britské stíhacie bombardéry na britskej základne Akrotiri na Cypre.
debata (29)

Britské rozhodnutie prichádza vzápätí po tom, čo v utorok aj vláda v Berlíne napokon pod tlakom vývoja, ktorý ovplyvnila ruská vojenská aktivita v Sýrii, súhlasila s účasťou letectva Bundeswehru. V prípade Nemcov sa však vo štvrtok ešte čakalo na stanovisko parlamentu.

„Britské stíhacie bombardéry vzlietli z britskej základne Akrotiri na Cypre a uskutočnili nálety na ropné polia vo východnej Sýrii. Po splnení úlohy sa vrátili späť na základňu," cituje Reuters ministra obrany Michaela Fallona.

Britské vojenské letecké sily doteraz viac ako rok útočili so súhlasom Bagdadu na pozície teroristov z IS na území Iraku. Štvrtková operácia Tornád je prvou v Sýrii. Aj keď, pravda, Londýn rovnako ako doteraz aj USA nemajú oficiálny súhlas Damasku, ktorý majú, naopak, Rusi.

„Hlasovanie o Sýrii je pre Britániu viac uľahčením ako prelomovým momentom," reagoval na rozhodnutie poslancov denník The Financial Times. S tým, že prípadné neschválenie vojenského zásahu Britov v Sýrii by „bolo katastrofou".

„Na pozadí utečeneckej krízy v Nemecku a útokoch v Paríži by prípadné nie vyvolalo otázky v celej Európe. Napríklad, ako je Británia pripravená a ochotná konať v zhode so svojimi susedmi a partnermi. Otázky by mohli vytvoriť situáciu, v ktorej by Európa stratila aj posledné zvyšky ochoty poskytnúť Británii to, čo chce v súvislosti so zachovaním svojho členstva v únii,“ upozornil denník The Financial Times. Tornáda „prebudila" podľa novín o. i. aj predstava, podľa ktorej prípadne britské „nie" by postavilo do strehu aj Washington.

Pritom aj na Britských ostrovoch varujú pred zbytočným preceňovaním dosahu britského rozhodnutia. Poukazuje sa pritom na skutočnosť, že nech sú už letecké údery na pozície teroristov akokoľvek silné, bez pozemných jednotiek neprinesú požadovaný výsledok. V tejto súvislosti vraj aj Londýn uvažuje o nasadení špeciálnych jednotiek, ktoré by spoločne nielen s americkými napokon rozhodli o konečnej porážke teroristov aj v Sýrii.

„Čím ich tam bude viac, tým skôr sa vo vojne s tzv. Islamským štátom objaví miestny partner," upozorňuje aj The Financial Times. Noviny však v súvislosti s viedenskými rokovaniami o Sýrii zároveň nezabudli konštatovať, že aktivitu diplomatov nemôžu zameniť žiadne letecké údery.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #IS #letecké útoky