Tokio vytvorí tajnú protiteroristickú jednotku zameranú na IS

Japonská vláda rozhodla, že zriadi tajnú protiteroristickú jednotku, ktorá bude zhromažďovať informácie o ozbrojených skupinách ako je Islamský štát (IS) v krajinách ich pôvodu. K tomuto kroku Tokio prinútili teroristické útoky v Paríži, pri ktorých v novembri zahynulo 130 ľudí.

04.12.2015 13:32
debata (2)

Agentúra AP pripomenula, že Japonsko bude v nasledujúcich rokoch hostiť rad významných podujatí, vrátane summitu vyspelých ekonomík G7 budúci rok, majstrovstiev sveta v rugby v roku 2019 a letnej olympiády v roku 2020.

„Ako ukazujú nedávne rozsiahle atentáty v Paríži, situácia týkajúca sa teroristických útokov je kritická,“ povedal poslancom a vládnym činiteľom hovorca vlády Jošihide Suga. „Vláda musí spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom a urobiť maximum pre to, aby predišla teroristickým útokom,“ dodal.

Špeciálna protiteroristická jednotka bude spadať pod ministerstvo zahraničia a bude oficiálne vytvorená budúci týždeň v utorok, uviedol japonský kabinet. Agenti tejto jednotky budú pôsobiť predovšetkým v juhovýchodnej Ázii, na Blízkom východe a v severozápadnej Afrike.

Radikáli z IS tento rok zabili dvoch japonských rukojemníkov a premiér Šinzó Abe sľúbil zhruba 200 miliónov dolárov na nevojenskú podporu krajín, ktoré bojujú s touto extrémistickou skupinou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Japonsko #Islamský štát #IS